Izgradnja rudnika bakra i zlata kod Bora počeće 2020. godine

Izvor: RTS, 13.Nov.2018, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izgradnja rudnika bakra i zlata kod Bora počeće 2020. godine

Kompanija "Rakita eksplorejšen" potvrdila je da će gradnja rudnika bakra i zlata "Čukaru Peki" kod Bora početi 2020, a za dve godine proradiće i investicije u nalazište od milijardu i sto pedeset miliona dolara. Vlada u rudarstvu vidi razvojnu šansu Srbije, a svetski i evropski rudarski lideri iz Kanade, Velike Britanije, Australije i Finske na Međunarodnoj konferenciji "Rudarstvo kao pokretačka snaga" najavili su i nova ulaganja. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
U Srbiji je aktivno 130 istražnih i čak 250 eksploatacionih polja. Najveća očekivanja su od projekta "Jadar" koji može da pokrije deset odsto svetskih potreba za litijumom i borom. Sa resursima koje ima borski kraj, kineskim strateškim partnerom i kompanijom "Nevsun", plan je da se proizvodnja bakra poveća do 250.000 tona godišnje.

Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić kaže da će to podići učešće rudarstva u BDP-u na pet odsto.
"Samo od bakra, sa sadašnjeg jednog procenta čitavog segmenta rudarstva, mi ćemo imati samo u bakru pet procenata", ističe Antić.
Od početka ove decenije rudarske investicije u našoj zemlji uvećane su četiri puta. Investitori su zadovoljni zakonodavnim okvirom i poslovnim ambijentom, a zaštita na radu i ekologija su uslov za rudarsko-geološke aktivnosti.
"Zadovoljna sam kada vidim da kanadske kompanije u Boru, Majdanpeku, Raškoj ili Bosilegradu ulažu značajan napor u izgradnju dobrih odnosa sa lokalnim stanovništvom", kaže kanadska ambasadorka u Srbiji Keti Čaba.
Ambasador Australije Rut Stjuart kaže da njegovo iskustvo pokazuje da je Srbija poboljšala poslovne uslove i da je to privuklo pažnju australijskih rudarskih kompanija da ulažu u našoj zemlji.
Rudarstvo i geološka istraživanja podstiču razvoj industrije i savremenih tehnologija. Velika Britanija podržava unapređenje poslovne klime u Srbiji, a u rudarstvu vide šansu za povećanje spoljnotrgovinske razmene.
"Odlazak iz EU, inače, neće promeniti ovaj temeljni način britanske trgovinske politike i to je razlog zašto sam ja danas ovde", istakao je ambasador Velike Britanije Denis Kif.
Perti Ikonen, ambasador Finske u Srbiji, podseća da ta zemlja ima uspešno rudarstvo i da je najveći evropski proizvođač nikla.
"U Evropskoj uniji primer smo zelenog rudarstva i taj koncept želimo da razvijamo i u Srbiji. Finska je dobar primer Srbiji, kada pristupite Evropskoj uniji bićemo konkurenti", istakao je Ikonen.
U narednom periodu među prioritetima Vlade je plan oporavka rudnika "Resavice" i rešavanje pitanja rudnika koji su ranije neuspešno privatizovani.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.