Iz ovog sela stižu najbolje kalemljene lubenice u Srbiji: Kupci sami dolaze i ne pitaju za cenu

Izvor: B92, 30.Maj.2022, 09:16

Iz ovog sela stižu najbolje kalemljene lubenice u Srbiji: Kupci sami dolaze i ne pitaju za cenu

Žene na selu posla imaju u svako doba godina i skoro po čitav dan.

Trude se da održe imanje i kuću i zato je predah moguć jedino na crveno slovo.

Jelena Mitrović iz Rajkovca kod Topole upravo je jedna od tih, a iako su joj štale pune pronađe vremena i za težak rad u plasteniku.

Pre 15 godina počela je sa proizvodnjom rasada, a danas je majstor za kalemljene lubenice koje iz njenog domaćinstva stižu u sve delove Srbije.

"Rasadnički zanat >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sam ispekla uz svog oca, od njega sam naučila da kalemim lubenicu, prvo za naše potrebe a onda i za prodaju. Posao nije nimalo lak i uglavnom oko kalemljenja radim sama. Proizvodnja rasada u plastenicima počinje početkom februara sejanjem semena koje ide na grejače, potom u tople leje", izjavila je Jelena.

Otkriva da se sa kalemljenjem lubenice počinje početkom marta, najpre se seje tikva koja je podloga za kalemljenje pa lubenica i onda se to posle kalemi.

"Raseče se tikva, doda biljka lubenice, to se spoji štipaljkom. Koren od tikve ide duboko u zemlju i crpi vlagu zbog toga kalemljenoj lubenici odgovara suša više nego kišno vreme i bez problema podnosi visoke temperature, dok nekalemljena lubenica ima plitak koren i bez navodnjavanja ne može da opstane“, objašnjava Jelena i dodaje da svake godine povećava proizvodnju kalemljenih lubenica jer se sve više kupaca odlučuje upravo za ovako proizvedene biljke.

Mušterije joj dolaze same na kućni prag i to su stalni kupci koji kod nje uzimaju robu godinama. Zbog povećane potražnje planira i da proširi proizvodnju.

"Uglavnom i ne pitaju za cenu, kvalitet je za njih najvažniji a mi se borimo da zadržimo kvalitet i udovoljimo našim kupcima. Prodaja rasada i ove godine ide dobro, iako su nas pratila poskupljenja repro materijala morali smo da korigujemo malo i cenu rasada ali ostali smo dosledni mušterijama. Najviše kao i uvek kupuju kalemljenu lubenicu, ali traži se i paradajz, krastavac, paprika. Svake godine povećavamo broj biljaka, iako su ulaganja velika ali ima i zarade, ne žalim se“, zaključuje ova vredna poljoprivrednica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.