Iz Italije stižu upozorenja: Situacija izmiče kontroli, evru preti KOLAPS

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Avg.2018, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz Italije stižu upozorenja: Situacija izmiče kontroli, evru preti KOLAPS

Razlike između zemalja evrozone postale sve izraženije

Evro će doživeti kolaps bez garancija ECB, upozorava italijanska stranka Severna liga.

Pročitajte i:

Prema njihovoj prognozi, evro će se srušiti, osim ako Evropska centralna banka ne ponudi garanciju u evrozoni.

- Situacija se ne može rešiti sama i eksplodiraće - izjavio je portparol italijanske vladajuće partije Severna liga Klaudio Borgi.

Njihovo upozorenje dolazi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nakon što su prinosi na italijanske, španske i portugalske državne obveznice porasli, naročito posle finansijske krize oko Turske.

Evro je bio pao na 1,1416 dolara što je najniži nivo za nešto više od godinu dana. ECB uznemiravaju u vezi s padom turske lire jake veze koje neke velike evropske banke, uglavnom iz Italije, Francuske i Španije, imaju s Turskom. Ukratko, ima bojazni da turski dužnici neće moći da otplaćuju dugove u stranim valutama ovim bankama.

Erdogan se obratio naciji: "Razmenite zlato i dolar za liru, to je naš odgovor na ekonosmki rat "

- Ili će ECB ponuditi garanciju ili će se evro srušiti - rekao je on.

Nije samo pad lire upozoravajući, od globalne krize 2008. godine, razlike između zemalja evrozone postale su izraženije.

- Danas ECB ima moć da reaguje. Trebalo bi osigurati da Centralna banka interveniše čim se raspon između hartija od vrednosti dve evropske zemlje dostiže tolike raspone - rekao je Borgi još u julu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.