Iz Fonda za manjine 24 miliona dinara za 72 organizacije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jun.2020, 14:10

Iz Fonda za manjine 24 miliona dinara za 72 organizacije

Ugovori o dodeli ukupno 24 miliona dinara za 72 organizacije i ustanove, iz Fonda za nacionalne manjine Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. potpisani su danas, a ove godine oblast finansiranja je obrazovanje.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je da je ove godine budžet zbog epidemije Kovida-19 smanjen za šest miliona, u odnosu na 2019, kada je iznosio 30 miliona i dodao da je i pored toga iznos sredstava dovoljan da čitav projekat >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << posluži svrsi. Ovo je četvrta godina zaredom da se dodeljuju sredstva Fonda za nacionalne manjine, a Ružić ističe da je obrazovanje jedan od vitalnih delova za očuvanje identiteta svake nacionalne manjine koja živi na teritoriji Srbije.

"Uvek smo govorili da su predstavnici manjina ne samo naši građani, nego i dragocenost srpskog društva. I Vlada Srbije i Ministarstvo državne uprave već godinama na ovaj način žele da pospeše očuvanje tih kulturnih vrednosti i tradicije", poručio je Ružić.

Ministar je naveo da je 210 organizacija predložilo programe ili projekte i da je nadležna komisija odabrala 72, kojima se dodeljuju novčana sredstva.

"Uveren sam da će realizacijom ovih projekata biti unapređen segment obrazovanja koji je značajan i da će se, samim tim, unaprediti status pripadnika nacionalnih manjina", naveo je Ružić.

Kako je rekao, nijedna nacionalna manjina nije izostavljena, a postoji i više nacionalnih projekata kojima se promoviše interkulturalni dijalog.

Podsetio je da je pre dve godine bila godina nacionalnih manjina, te da je usvojen set tzv. manjinskih zakona, navodeći da su zakonodavni okvir i sama izborna procedura, odnosno sve ono što zadire u segment očuvanja prava nacionalnih manjina ocenjeni pozitivno od svih relevantnih međunarodnih organizacija.

"Tom dinamikom pravimo veoma važne iskorake i mislim da možemo da poslužimo kao primer dobre prakse za mnoge zemlje u regionu, pa čak i za one koje su članice Evropske unije", ocenio je Ružić.

On je istakao i odličnu saradnju Vlade Srbije i Nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

Direktor Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka Vladimir Francisti je zahvalio Ministarstvu i naveo da je Zavod konkurisao sa projektom "Slovački jezik, moj maternji jezik", te da su dobili finansijska sredstva u iznosu od 780.000 dinara.

Francisti napominje da će novac biti raspoređen za izradu didaktičkih materijala, štampanje i pripremu udžbenika za izborne predmete, nabavku udžbenika za redovne predmete i dodaje da će se pored toga organizovati i tribine za nastavnike i roditelje.

Projektom će biti uključeno i organizovanje kampova i letnjih škola za decu, a Francisti je naveo i da će realizacija projekta otpočeti u julu, sa izradom didaktičkih materijala.

"Ovim finansijama uspeli smo da zaokružimo jedan veliki projekat", poručio je.

Zastupnik Centra za edukaciju Roma i etničkih zajednica (CEREZ) Juan Koko rekao je da je cilj da se budžetom od 450.000 dinara koji im je dodeljen, obuhvati nastavak plana i programa za obrazovanje Roma i promovisanje romskog jezika sa elementima nacionalne kulture.

Koko je dodao da će se raditi i na izdavanju udžbenika za prva četiri razreda, precizirajući da će se sprovoditi aktivnosti vezane za promociju romskog jezika u okviru izbornog predmeta.

Dodao je da će u projekat biti uključene i radionice, te saradnja roditelja u radu školskih uprava.

"Zamislili smo pet radionica u školama gde je najveći procenat romske dece, veći od 90 odsto, gde ćemo nastavnike da upoznajemo sa roditeljima", rekao je Koko.

Naglasio je i da će se kroz moto "Nije strašno biti Rom" sprovoditi aktivnosti u borbi protiv stereotipa, predrasuda, diskriminacije.

"Očekujemo da ove aktivnosti nastavimo i narednih godina, jer je to važno za našu manjinu", zaključio je Koko.

U Srbiji oko 13 odsto stanovništva čine pripadnici nacionalnih manjina, a za poslednje četiri godine iz Fonda za nacionalne manjine finansirane su oblasti informisanja, kulture i obrazovanja.

U 2017. godini iznos sredstava je bio 1,8 miliona dinara, a tokom godina budžet se povećavao, da bi u prošloj dostigao 30 miliona.

Ukupno je obuhvaćeno 265 projekata u iznosu od 77,6 miliona dinara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.