Iz Beograda do Banje Koviljače za dva sata, niču hale duž novog auto-puta

Izvor: RTS, 19.Nov.2019, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz Beograda do Banje Koviljače za dva sata, niču hale duž novog auto-puta

Savremena infrastruktura višedecenijska su nada stanovnika i privrednika sremskog i mačvanskog okruga. Sa izgradnjom auto-puta od Rume do Šapca i brze saobraćajnice ka Loznici očekuje se dolazak novih investitora, ali i rasterećenje saobraćaja kroz naselja. Kada se nove trase završe od Podrinja do Beograda stizaće se duplo brže.
Dok se ne završi kružni tok kod nadvožnjaka na auto-putu, od Šapca >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << do Rume vozila moraju 15 kilometara dužom trasom preko Jarka i Šašinaca. I da nema asfaltiranja, često vožnja na samo 29 kilometara magistralnog puta traje skoro ceo sat.

Od Rumske petlje do Šapca stizaće se za 15 minuta kada se urade 22 kilometra novog auto-puta. Deonica kroz sremske njive spajaće industrijske zone dva grada i rešiti višedecnijski problem meštana Jarka, Hrtkovaca i Platičeva. Kroz sela dnevno prođe i 15.000 vozila.
"To je od jutra do sutra0 non stop gužva, tu pešak ne može da pređe preko ulice", kaže Miloš Radjenović iz Hrtkovaca.
"Ima i semafor ispred škole to niko ne poštuje, niko", kaže Ljuba Drakulić iz Hrtkovaca. 
Auto-put se završava na levoj obali Save u ataru sela Klenak u Sremskom okrugu, a odavde sa desne obale u Mačvanskom okrugu krenuće brza saobraćajnica. Spajaće ih novi most na reci, koji se gradi dva kilometra uzvodno od starog železničkog mosta na području šabačke industrijske zone.
Nove inevstitore spremno čeka 600 hektara jedne od najopremljenijih radnih zona. Četvrtina je popunjena.
"U Šapcu trenutno funkcioniše 1.396 privrednih subjekata, očekujemo da sa ovom novom brzom saobraćajnicom, putem, zinteresovanost firmi koje će otvarati svoje pogone u Šapcu poveća", kaže Zoran Tošić, predednik privrednog saveta Šapca.
Novi put do Loznice sa po dve kolovozne trake biće dug 55 kilometara. Dok se u brojnim selima raduju rasterećenju saobraćaja u Štitaru su zabrinuti zbog najavljenog rušenja više od trideset kuća. Čekaju odgovor na zahtev i potpisanu peticiju.
"Nismo mi protiv puta, nego mi smo samo da se trasa samo malo pomeri da bi se izbeglo rušenje kuća", kaže Branislav Terzić iz Štitara.
Zbog loše infrastrukture Loznicu su investitori zaobilazili. Sa najavama novog puta, posle više od dve decenije dve velike kompanije podižu hale. Kineski "Mint" i američki "Adient" zaposliće 2.500 radnika.
"Očekujemo da će to doprineti razvoju turizma, jer današnji gost kada odlazi na neki produženi vikend od nekoliko dana gleda da mu to bude u krugu od dva sata vožnje", kaže Dragoslav Nikolić, privrednik iz Banje Koviljače.
Brzoj saobraćajnici gravitiraće više od 230.000 stanovnika u tri opštine mačvanskog okruga ali i putnici sa druge strane Drine. Izgradnjom kraka ka Bogatiću, ubrzaće se i promet ljudi i robe preko Pavlovića mosta ka Republici Srpskoj.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.