Italijani otvorili nov pogon u Sremskoj Mitrovici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Okt.2018, 11:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italijani otvorili nov pogon u Sremskoj Mitrovici

U Sremskoj Mitrovici danas je u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, otvoreno novo postrojenje fabrike "Labor Srb'', koja se transformiše iz pilane hrastovih trupaca u proizvodni pogon gotovih drvenih proizvoda.

"Labor Srb", srpska firma sa italijanskim učešćem širi se i spremna je da postane polazna tačka za tržište gotovih drvenih podova na Zapadnom Balkanu.

Osnovana je 2015. godine na osnovu 30-ogodišnjeg iskustva u sektoru obrade drveta i proizvodnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << parketa Patricija Dei Tosa, osnvača "Istlasa" i "Labora Legnoa" - italijanskih firmi sa zvaničnim sedištem u Kordinjanu, regija Veneto, sa ukupno 70 zaposlenih i godišnjim prometom od 40 miliona evra.

"Labor Srb" je razvila svoju delatnost na površini 24.000 metara kvadratnih za prvu obradu trupaca hrasta, koji dolaze iz lokalnih šuma, a poseduju FSC sertifikat, i koji su do danas transportovani kao drvna građa u italijanske firme za proizvodnju drvenih podova, sa potpisan "Itlas" i "Labor Lengo".

Sada će "Labor Srb" proizvoditi direktno gotov proizvod, a sirovina visokog kvaliteta i italijanski dizajn udružiće se u proizvodnji prestižnog parketa koji je namenjen izvozu u ceo svet.

"Labor srb" se danas prostire na ukupnoj površini od 56.000 kvadratnih metara, ima 43 zaposlenih, a u 2015. godine ih je bilo četvroro.

Sastav firme će se, kako najavljuju iz kompanije, do kraja godine da se uveća za još 20 zaposlenih.

Otvaranju, između ostalih, prisustvuju ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović.



Vučić: Odbijanje srpskog novca je odbijanje investitora

Vučić je cenio da Albanija, odbijanjem srpskog novca u postupku prodaje Telekoma Albanije, šalje pogrešnu poruku, poruku da investitori nisu dobrodošli.

"To bi bilo zastrašujuće", rekao je Vučić i objasnio:

"Čuo sam od naših predstavnika da smo dali najbolju ponudu, a da je ministar telekomunikacija Albanije rekao da Srbija ne može da kupi Telekom Albanije. Hoće da kaže da srpski novac nije dovoljno dobar, što bi bilo zastrašujuće", rekao je Vučić i dodao da ne želi da govorim o tome dok ne dobije zvanične podatke.

On je tako odgovorio na pitanje novinara da prokomentariše informacije da albanski političari sprečavaju da Telekom Srbija kupuje Telekom Albanije. Istakao je da bi tako nešto bilo nemoguće u Srbiji.

"Nama da su Albanci rekli da imaju novca da kupe RTB i da daju više para od Kineza rekao bih 'kupite'. Kod nas nema takvih ograničenja. Ko hoće pozitivnu klimu da stvara, ne može da pravi razliku odakle dolazi novac, da li je to srpski ili nemački ili neki drugi kapital“, rekao je on.

Istakao je da, na kraju krajeva, srpske investicije ne mogu biti zaustavljene.

"Kada država ima suficit, dvostruku nižu nezaposlenost nego u Albaniji, kada smanjuje javni dug, a biće na 47-48 odsto krajem januara...Kada sam postao premijer imali smo 79 odsto javnog duga. To su stvari koje su dobre. Kupićemo negde drugo, pa ćemo na drugi način da kupimo Telekom Albanije“, naglasio je on.

Vučić je kazao da, kada ste uspešni, onda takvo ponašanje kakvo je pokazala Albanija, predstavlja samo neke teškoće.

Država će, prema njegovim rečima, gledati da pomaže srpskim investitorima.

Pozivanje na prošlost, bez ideja za budućnost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da svi oni, koji moraju da se pozivaju na nešto što su radili pre 18 godina, očigledno nemaju nikakve stavove, a još manje ideja za budućnost.

On je, nakon otvaranja novog pogona „Labor Srba“ u Sremskoj Mitrovici, odgovarajući na pitanje novinara šta misli o onima koji se pozivaju najviše na 5. oktobar, a koji su bili deo tadašnjeg režima, posebno Janković i Đilas, rekao da se on, za razliku od njih, poziva samo na ono što je radio i šta će raditi u budućnosti.

"Svi ti koji moraju da se pozivaju na to što su radili pre 18 godina i kakve su stavove imali, znači da nemaju nikakve stavove, a još manje ideje za budućnost. Ja ću da se pozivam na ono što sam uradio od fabrika u prošlosti i uvek sa tim što možemo da uradimo u budućnosti i šta možemo da radimo u budućnosti. To je ono što ozbiljni ljudi treba da rade, a ne da govore 'ja sam pre 18 godina govorio to', poručio je Vučić.

Ukazao je da je Đilas „lagao nešto oko žvaka“ i da je multimilioner postao tek 2007. godine.

"Mnogo si pametan bio. Nisi ništa uradio, osim što si postao mnogo bogat, a narod siromašan. Osim što ste doveli javni dug na 80 odsto, osim što ste kažete da ste ga doveli formalno na 56 odsto BDP-a, a treba više godina da se zaustavi njegova progresija. Osim što su nas doveli formalno do nivoa nezaposlenosti od 26 odsto, čime smo bili formalno iza Albanije i Crna Gore, a danas smo od njih mnogo bolji. Što smo imali 27 do 28 odsto stranih direktnih investicija, a sada 56 odsto u celom regionu“, rekao je on.

Vučić je kazao da govore da će sada nekog da biju, da nešto spaljuju, pa opet nešto da kradu...

"Kada kradu iz skupštine Glišića i Stevanovića, dvojicu najpoznatijih srpskih impresionista, to pokazuje da su to vrlo 'stručni lopovi', koji su znali šta kradu. Običan čovek to ne zna. Za lopovluk su čudo“, naglasio je on.

Poručio je da to što će nekog da biju, izbacuju i spaljuju mogu da okače mačku o rep.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Iz pilane u proizvodni pogon: Parket iz Srbije umesto Italije

Izvor: B92, 06.Okt.2018

Sremska Mitrovica -- U Sremskoj Mitrovici je u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića otvoreno novo postrojenje fabrike "Labor Srb''..."Labor Srb", srpska firma sa italijanskim učešćem, transformiše se iz pilane hrastovih trupaca u proizvodni pogon gotovih drvenih proizvoda. Širi se i...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.