Italijani ne mogu da otvore firmu zbog hrvatskog lanca koji nema nijednog radnika

Izvor: B92, 11.Sep.2019, 11:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italijani ne mogu da otvore firmu zbog hrvatskog lanca koji nema nijednog radnika

Još jedan strani investiror ima problem u pokretanju biznisa u Hrvatskoj.

Naime, italijanski maloprodajni lanac Eurospin u sukobu je sa hrvatskom firmom istog imena i slične delatnosti.

Italijanski Eurospin koji planira otvaranje prodavnica u hrvatskim gradovima sa više od 10.000 stanovnika, odlučio je da pokrene sudski spor u kojem traži brisanje hrvatskog Eurospin Trejda iz sudskog registra.

Eurospin trejd osnovan je sa kapitalom od svega deset kuna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << (160 dinara), sa Goran Čosićem na čelu, piše novac.jutarnji.hr.

Prema dostupnim informacijama, Čošićeva firma nema nijednog radnika, a pre Eurospin trejda, on je osnivao pa gasio nekoliko manjih firmi za trgovinu i usluge. I Eurospin trejd, ako sud usvoji tužbu italijanske firme, čeka ista sudbina. Čosić više neće moći da koristi ime firme, a italijani traže i brisanje kompanije iz sudskog registra.

"Italijanska firma vređa prava tužitelja i ugrožava njegov položaj i izaziva veliku opasnost da prava i položaj tužitelja u tržišnoj utakmici budu ugroženi" navodi se u tužbi Eurospin Hrvatske.

Zanimljiv je podatak da je Goran Čošić svoju firmu osnovao nekih četrdesetak dana nakon što je talijanski diskonter preimenovao svoju hrvatsku filijalu.

Naime, u oktobru 2018. godine, u Rijeci Italijani su osnovali Eurospin H, da bi je u februraru ove godine preimenovali u sadašnji naziv.

Trgovački sud je 4. jula ove godine objavio rešenje prema kojem se Goran Čošić u roku 45 dana mora oglasiti na tužbu Eurospina Hrvatska inače će sud prihvatiti zahtev da se Eurospin trade obriše iz registra.

Eurospin Hrvatska navodi u svojoj tužbi da priprema otvaranje oko 100 poslovnica u Hrvatskoj. U svakoj, dodaju, predviđa se otvaranje najmanje 15 novih radnih mesta, u logističkom centru Eurospina 150 novih radnih mjesta, a u sedištu firme još 40.

Nakon što je letos oglasio interes za kupovinu nekretnina u svim hrvatskim gradovima sa više od 10.000 stanovnika, kao i potragu za radnicima, Eurospin nije najavio kada će početi sa otvaranjem prodavnica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.