Ispod sela Klinovac se nalaze ogromne rezerve litijuma VIDEO

Izvor: B92, 15.Nov.2019, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ispod sela Klinovac se nalaze ogromne rezerve litijuma VIDEO

Bujanovac -- Početna istraživanja pokazuju da u Srbiji ima litijuma, metala koji se na tržištu traži sve više.

Litijum se koristi u skoro svim elektronskim uređajima, od baterije do automobila.

Prva TV je posetila selo Klinovac, u kome se, prema pisanju jednog poznatog stranog časopisa, smatra da postoji veliko nalazište tog metala.

Meštani koji znaju za šta se sve koristi litijum spremni su da besplatno daju njive kako bi se ispitao sastav zemljišta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Meštani Klinovca vekovima znaju da je zemlja na brdima iznad sela bez vode i da ima gline i krečnjaka ali za litijum nisu sigurni", navodi Miodrag Mitić iz sela Klinovca.

Klinovac se nalazi pored puta Bujanovac-Trgovište i poznat je po arheološkim nalazištima i manjim površinskim kopovima, odakle je vađen kamen za puteve i kuće.

U Srbiji je još 2004. godine u dolini reke Jadar otkriveno nalazište litijuma i bora i taj mineral je nazvan jadarit. Procenjuje se da su rezerve litijuma u Srbiji veće od 100 miliona tona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.