Isplativa proizvodnja jagoda, parcele još uvek sitne

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Maj.2021, 16:44

Isplativa proizvodnja jagoda, parcele još uvek sitne

Iako je Topola voćarski kraj mali broj voćara se opredeljuje za proizvodnju jagoda. Uglavnom su to sitne parcele, otvorenog ali i zatvorenog tipa a prodaja, kako stižu sorte na branje, traje dva meseca, tokom maja i juna. Porodica Vasiljević iz sela Gornja Trnava kod Topole pored voća kojeg gaje na više od 15 hektara bavi se i proizvodnjom jagoda.

Pre dve godine porodica Vasiljević iz sela Gornja Trnava kod Topole odlučila je da proširi svoj asortiman voća pa se na njihovim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << parcelama nalazi i šest sorti jagoda.

U ovoj voćarskoj porodici svi su uključeni u proces proizvodnje berba najranijih sorti je već otpočela.

"Cela porodica radi, svi smo skupa kada treba da se radi, od najmlađeg do najstarijeg. Mi imamo šest sorti, evo sad smo posadili kviki, pa kleri, a onda stiže džoli i meni se zaista sve sviđaju ali eto izdvojila bih džoli, najslađa je, ostale su isto dobre ali eto džoli je krupnija i malo kasnije stiže od kleri. Sibila stiže poslednja, sve će da prođu a ona dolazi na kraju", kaže Slađana Vasiljević.

Na kvalitet roda i sam prinos ove godine uticale su nagle promene u temperaturi ali i kišoviti dani koji su doprineli skupljaju vlage.

U dobroj godini porodica Vasiljević na 15 ari jagoda ostvari prinos i do pet tona.

"Prošla godina je bila dobra godina, a ove godine u zatvorenom je kasnije stavljanja folija i osetio se mraz i pod folijom, imalo je oštećenja, a napolju na drugoj parceli gde je dvogodišnji zasad oštetilo je dosta. List je krenuo a mraz ga je sasekao, cvet je zastao , pa je izgurao i pre lisne mase i na toj parceli biće nešto roda ali neće biti taj kvalitet. Isplati se gajenje jagoda i isplatiće se sve dok ima izvoza. Poenta je čim se izvozi onda sve ono glavno ode za izvoz a mi koji smo sitniji prodajemo na našem tržištu samim tim automatski imamo dobru cenu i na našem tržištu", navodi Milovan Vasiljević.

Kada je povećana vlaga, posebno u plastenicima treba obratiti pažnju i na pojavu sive truleži.

"Koristili smo lokalne subvencije za gornju foliju a od države koristimo za frigo živiće jer nismo hteli da eksperimentišemo ništa. Podneli smo zahtev, nismo još za ovu godinu dobili, za prošlu jesmo. U povoju je sadnja jagoda kod nas ali treba dosta radne snage i onda ljudi ovde u Topoli izbegavaju a mi smo voćarski kraj ovde, podudaraju se neke operacije sa nektarinom, kada je proređivanje nektarine onda je berba jagoda, to se podudara i teško je onda za radnu snagu, lakše im je da rade nektarinu nego jagodu. Uglavnom oni koji rade imaju manje površine, ali je dobra zarada", ističe Milovan Vasiljević.

Porodica Vasiljević svoje jagode prodaje na domaćem tržištu, trenutna cena ranih sorti jagoda iznosi 500 dinara po kilogramu.

Plan ove porodice je da u naredne dve godine dostigne hektar površina pod jagodama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.