Iran to nikada neće prihvatiti, uslovi su ponižavajući

Izvor: B92, 05.Feb.2019, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Iran to nikada neće prihvatiti, uslovi su ponižavajući"

Teheran -- Novi platni sistem ima ograničene kapacitete i ponižavajuće uslove, izjavio je iranski šef pravosuđa, Ajatollah Sadeq Amoli Larijani.

Reč je o platnom sistemu koji su prošle sedmice uspostavile Francuska, Nemačka i Velika Britanija, kako bi se omogućila "legitimna trgovina" s Iranom.

"Iran to nikada neće prihvatiti", rekao je on obraćajući se na sastanaku sa visokim pravosudnim zvaničnicima u Teheranu.

"Posle devet meseci odugovlačenja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i pregovora, Evropljani su stvorili mehanizam sa ograničenim kapacitetom, ne za razmenu novca, već za hranu i lekove", izjavio je Larijani.

Prema njegovim rečima, evropske zemlje su postavile dva "čudna uslova" za mehanizam pod nazivom Instrument za podršku trgovinskim razmenama (INSTEKS).

Prvi uslov je da se Iran pridruži Operativnoj grupi za finansijske akcije (FATF), a drugi da zemlja uđe u pregovore o svom raketnom programu.

"Države bi trebalo da budu svesne da Iran nikako neće prihvatiti ove ponižavajuće uslove i neće pristati na bilo kakav zahtev na račun otvaranja malog vodenog puta kao što je INSTEKS", rekao je šef pravosuđa.

Novi platni kanal za “humanitarnu” trgovinu sa Iranom pokrenule su Francuska, Nemačka i Velika Britanija u svetlu američkih sankcija. Oni su rekli da će se sistem u početku fokusirati na "sektore koji su najbitniji za iransko stanovništvo", kao što su hrana, farmaceutski i medicinski uređaji.

Oni su takođe pozdravili budući mehanizam kao važan korak u očuvanju Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana (JCPOA), rekavši da će pomoći evropskim državama da ostanu posvećene svom delu ugovora.

Neki stručnjaci, međutim, kažu da je mehanizam beskoristan i da neće ništa promeniti za evropske kompanije, jer ne mogu biti sigurni da bi mogli da posluju s Iranom, a da ne budu podvrgnuti američkim sankcijama.

Zemlje EU razmatraju ideju o posebnom platnom kanalu s Iranom od prošle godine, nakon dramatičnog povlačenja SAD-a iz značajnog nuklearnog sporazuma, koji su Teheran i šest svetskih sila potpisali 2015. godine. Vašington je zatim ponovno uveo sankcije protiv Irana.

Prošlog meseca, švajcarski ambasador u Teheranu izjavio je da Švajcarska i Iran rade na nezavisnom platnom kanalu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.