Ipak džabe: Nema naknade za selfije u zaštićenim područjima prirode

Izvor: B92, 11.Maj.2019, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ipak džabe: Nema naknade za selfije u zaštićenim područjima prirode

Beograd -- Fotografisanje za lične potrebe u zaštićenim područjima Srbije, iako se u javnosti spekulisalo drugačije, neće se naplaćivati.

Ovo je za Tanjug izjavila Gordana Jančić iz Javnog preduzeća "Srbijašume" koje je upravljač u više zaštićenih područja u Srbiji.

U odlukama za zaštićena područja koje se donose na osnovu Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, postoji naknada i za fotografisanje i snimanje, ali samo kada su u komercijalne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svrhe, a "Srbijašume" ih naplaćuju već 15 godina.

"Još od 2004. godine mi to realizujemo na području Parka prirode Golija, a svake godine Vlada Republike Srbije proglašava zaštićena područja kao što su Stara planina, Sićevačka klisura, Kamena gora, Ozren-Jadovniki i dodeljuje ih na upravljanje 'Srbijašumama'", podsetila je Jančićeva.

Ona je dodala da za sva ta zaštićena područja postoje odluke za korišćenje kojima je definisano da se za delatnosti u njima plaća naknada.

Istakla je da je realno da deo profita koji se ostvari delatnošću u zaštićenom području tu i ostane, a "zakonom je definisano da sredstva od naknade upravljač koristi za zaštitu, održavanje, uredjenje, prezentovanje i unapredjenje tog zaštićenog područja".

"Tu lepotu treba sačuvati i za sadašnje i za buduće generacije", naglasila je Gordana Jančić.

Naknade su iz oblasti rudarstva, energetike, korišćenja voda, saobraćaja, naknade za mini hidrocentrale, za obavljanje delatnosti snimanja filmova i reklama u komercijalne svrhe, kao i za skupljanje lekovitog bilja i šumski plodova koji su za komercijalne svrhe,

"U proteklom periodu najveće učesce u naplaćenim naknadama imale su naknade iz oblasti energetike, a to su dalekovodi, rudarstva kao što je naplata u parku prirode Radan za rudnik Lece, naknada za korišćenje voda koje se flaširaju plaća se u parku prirode Zlatibor", navodi Jančić.

Ona ističe da se naknade naplaćuju od delatnosti iz kojih se ostvaraje profit, a ne od gradjana za selfije i fotografije, "što nije predvidjeno niti će se raditi".

U zaštićenim područjima postoji naknada za šatore, dodaje Jančićeva i objašnjava da se može kampovati samo na odredjenom prostoru a taj novac se upotrebljava da bi se uredio, zaštitio i obezbedio kamp prostor.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nagađalo se da će se selfiji i fotografisanje za lične potrebe u zaštićenim područjima Srbije naplaćivati, a evo šta je ISTINA

Izvor: Blic, 11.Maj.2019

Fotografisanje za lične potrebe u zaštićenim područjima Srbije, iako se u javnosti spekulisalo drugačije, neće se naplaćivati kao što se i do sada nije naplaćivalo, izjavila je za Tanjug Gordana Jančić iz Javnog preduzeća "Srbijašume" koje je upravljač u više zaštićenih područja u Srbiji.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.