Investicija u Železaru donosi čistiji vazduh, veću proizvodnju

Izvor: SEEbiz.eu, 24.Jul.2019, 12:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Investicija u Železaru donosi čistiji vazduh, veću proizvodnju

BEOGRAD – Nova investicija od 120 miliona dolara HBIS Grupe u izgradnju ekološkog pogona u smederevskoj čeličani doprineće smanjenju zagađenja vazduha u Smederevu i okolini kao i podizanju proizvodnih kapaciteta ove kompanije.

Železara u Smederevu, koja je u vlasništvu HBIS Grupe od 2016. godine, od gubitaša i preduzeća kojeg je država finansirala sa 100 miliona dolara godišnje, već ostvaruje profit a dobit reinvestiraju jer, prema mišljenju sagovornika Tanjuga, Kinezi >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << idu ka ostvarivanju rekordne proizvodnje od dva miliona tona čelika godišnje.

Direktor Sektora za analitiku u Privrednoj komori Srbije Bojan Stanić kaže da je nova investicija značajna kako za podizanje proizvodnih kapaciteta, tako i u smislu efikasnosti proizvodnje i njenog uticaja na životnu sredinu.

„Ukoliko pogledamo i dosadašnja ulaganja HBIS Grupe u Železaru, kao i najavljenu investiciju, to govori da će poslovanje ove kompanije biti održivo u dugom roku što je svakako značajno kako za zaposlene u samoj Železari tako i za firme čije poslovanje u potpunosti ili delimično zavisi od odnosa sa Železarom", kaže Stanić.

Nastavak kineskih investicija u čeličanu je, prema njegovom mišljenju, jasan signal i Evropi da Železara dugoročno planira širenje svoje proizvodnje i modernizaciju sopstvenih kapaciteta za preradu.

Kada se pogleda izvoz HBIS Grupe u prvom polugodištu ove godine, on je i dalje na prvoj poziciji u Srbiji bez obzira na EU kvote, odnosno kvote koje je uvela Evropska komisija kako bi na neki način zaštitila svoje proizvođače.

Od samog dolaska Kineza i odluke da kupe Železaru, s obzirom na to da je reč o državnoj kineskoj kompaniji i da je svečanom činu kupovine i preuzimanja prisustvovao predsednik Kine, bilo je jasno da imaju dugoročne planove za čeličanu u Srbiji, kaže glavna urednica časopisa Ekonometar i magazina Biznis, Radojka Nikolić.

Kinezi ovom investicijom, kaže, ne samo što smanjuju emisiju štetnih gasova, već istovremeno postižu uštedu energije.

„S druge strane, Železara već ostvaruje profit, već izvesno vreme, oni reinvestiraju tu dobit, pošto idu ka rekordnoj proizvodnji od dva miliona tona čelika godišnje".

Na preko 800 hiljada proizvedenih tona, dodaje, beleži se dobit od 20 miliona dolara, pa taj novac zato i mogu da ulažu u unapređenje proizvodnje.

„Bilo bi izvanredno ako bi i njihove kineske kolege u Boru isto investirali u ekološke kapacitete, odnosno popravljanje uslova proizvodnje bakra u Boru", smatra Nikolić.

Podseća na stanje čeličane u Smederevu pre 2016. godine i gubitke koje je država pokrivala sa oko sto miliona dolara godišnje.

„Taj problem smo rešili na najbolji mogući način, a takođe, Kinezi su se na najbolji mogući način našli u jednom prijateljskom okruženju sa perspektivnom investicijom i proizvodnjom čelika, u srcu Evrope, u ovom delu Balkana", rekla je Nikolićeva Tanjugu.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.