Investicija od 1,4 milijarde dinara: Beogradske opštine će finansirati obnove zgrada

Izvor: B92, 09.Nov.2019, 10:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Investicija od 1,4 milijarde dinara: Beogradske opštine će finansirati obnove zgrada

Beograd -- Grad Beograd će omogućiti opštinama ulaganje bespovratnih sredstava u stambene zgrade, najavljuje Andreja Mladenović, pomoćnik gradonačelnika Beograda.

Na sledećoj sednici Skupštine grada biće iznet predlog izmene odluke o bespovratnom sufinansiranju održavanja i unapređenja zgrada, koji će predviđati da lokalna samouprava može da finansira tu vrstu radova, kaže Mladenović.

Stvoriće se uslovi da gradske opštine budu te koje će raspisivati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << konkurse i odobravati sredstva za radove na stambenim zgradama, zbog toga što je pripremljena odluka koja se tiče uvođenja urbanističkih zona i blokova.

Kako Beoinfo saopštava, Mladenović je rekao i da će gradske opštine određena sredstva moći da raspodele za ovu namenu "možda ove, a sigurno sledeće godine". Objasnio je da ima 17 urbanističkih zona, isto koliko i opština podeljenih na blokove i celine, a da će opštine moći da raspisuju konkurse za blokove.

U gradskom budžetu je 2018. godine bilo 770 miliona dinara za uređenje fasada, ove godine 1,4 milijarde, a sledeće bi trebalo da bude isto toliko, dodao je Mladenović, uz napomenu da nije važan samo estetski momenat, nego i bezbednost i energetska efikasnost zgrada.

Precizirano je i da će gradske opštine obezbeđivati do 90 odsto sredstava, a skupština stanara, odnosno stambena zajednica preostalih 10 odsto. Isto tako, pomoćnik gradonačelnika Beograda napominje da se ne radi o redovnom održavanju, već o investicijama koje će unaprediti svojstva stambenih objekata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.