Inspektori imaju novu taktiku - upadnu u kafić, traže novac iz kase

Izvor: B92, 22.Sep.2018, 13:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inspektori imaju novu taktiku - upadnu u kafić, traže novac iz kase

Poreska uprava, od koje su hrvatski građani do sada doživeli svašta sada je prebacila u veću brzinu.

Počelu su, kako piše Index, da obilaze kafiće i plene novac direktno iz blagani, ako smatraju da imate poreski dug.

Ovakvih slučajeva - s kakvima se do sada nisu susretali ni računovođe s dugogodišnjim stažom - ima sve više, a sada se radi se o preduzetniku, vlasniku kafića, koji je preplatio porez za prošlu godinu, pa je prestao da plaća PDV i u poreskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prijavi zatražio da se njegova preplata i dug “prebiju”. Poreska taj zahtev nije na vreme obradila, pa su mu u osam uveče upali u kafić u nameri da zaplene novac iz blagajne.

To veče, plendibu je sprečila njegova knjigovođa.

...Posle toga, jedne večeri prošlog meseca, dva poreznika upadaju u kafić s rešenjem o naplati napisanoj tog dana i žele da zaplene novac iz blagajne. Šokirani čovek zove svog računovođu, te je ona poreznicima telefonom objasnila da greše, da poreska nije obrađena te da nije provedeno preknjiženje i da čovek zapravo ništa nije dužan.

“Međutim, oni preknjiženje nisu sproveli nego mu jedan dan u večernjim satima, oko 20 sati, dolaze u kafić kako bi plenili novac. Došli su s rešenjem koje je izdato tog dana kada su došli. Gospodin koji je izdao to rešenje, još mi se i požalio da mora prekovremeno da radi. Tog dana je izdato rešenje i naveče oni dolaze u lokal da mu plene - naravno prvo novac. Klijent me nazvao kada su došli, bio je u šoku i onda sam se ja preko telefona s inspektorom prepirala, shvatio je da imam dovoljno iskustva, da znam šta pričam pa je odustao od toga, napravio je zapisnik da odustaje i rekao da će ujutro s referenticom videti o čemu se radi, zašto to nije preknjiženo. Da nisam sprečila, doslovno bi mu uzeli novac iz kase i dolazili svaki dan dok se ne namiri taj iznos kojeg su oni proglasili dugom”, priča knjigovođa.

"Zamislite kako to izgleda. Imate kafić pun gostiju, dolaze dva poreznika i uzimaju novac iz kase. Katastrofa."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.