Indija isključila Huavej iz građenja 5G mreže

Izvor: B92, 03.Jul.2020, 15:44

Indija isključila Huavej iz građenja 5G mreže

Nju Delhi -- Indija je odlučila da isključi kinesku kompaniju Huavej iz planova za građenje 5g mreže.

Ovo predstavlja preokret u odnosu na ranije najave da se svima dozvoli da učestvuju u ispitivanjima tehnologije, rečeno je iz Ministarstva elektronike i informacionih tehnologija Indije za Sputnik News International.

Odluka je doneta na sastanku kojim je predsedavao Ministar informacionih tehnologija Indije Ravi Šankar Prasad.

Centar razmatranja bile >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su pretnje "fišing" napada od strane Kine, kao i 5G tehnologija.

"Huavej je izvan svega, neće učestvovati u 5G ispitivanjima", rekli su izvori za Sputnik International.

Finalnu odluku, ipak, doneće kabinet premijera Narendre Modija.

Ovaj potez rezultat je rastućih tenzija između Indije i Kine na granicama, koje se proširuju i na trgovinu.

Nju Delhi je skoro objavio izveštaj o svojoj trgovini i ekonomiji sa ovom susednom zemljom, tražeći alternativnog trgovinskog partnera za ključne uvoze.

Inače, Indija je u ponedeljak zabranila 59 kineskih mobilnih aplikacija, uključujući TikTok, WeChat i Weibo zbog aktivnosti koje se tiču "suvereniteta i integriteta Indije, odbrane Indije, bezbednosti države i javnog reda".

Sada, čini se da se Indija pridružila kampanji Sjedinjenih Država da zabrane Huaveju bavljenje 5G mrežom zbog navodne špijunaže u korist kineske vlade. Kompanija je odbacila optužbe kao neosnovane, politički motivisane i antikonkurentske.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.