Impozantno: Spaja se najviši most na prostoru ex YU

Izvor: B92, 21.Okt.2018, 09:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Impozantno: Spaja se najviši most na prostoru ex YU

Oko 100 od ukupno 960 metara rasponske konstrukcije mosta Moračica, najzahtevnijeg objekta na prioritetnoj deonici auto-puta Bar-Boljare, do sada je izliveno.

Glavni inženjer na Sekciji jedan, Duško Rondović očekuje da će spajanje rasponske konstrukcije najvišeg mosta na prostoru bivše Jugoslavije biti završeno početkom naredne godine.

“Na svih pet stubova mosta izliveno je oko 10 do 12 metara rasponske konstrukcije sa obe strane. Izlivanje se radi u segmentima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čija se dužina kreće od 2,5 do četiri metra. Kako budemo prilazili sredini raspona mosta segmenti će biti duži, tako da ćemo onda malo i ubrzati dinamiku radova”, kazao je Rondović.

Za izlivanje jednog segmenta rasponske konstrukcije radnicima treba deset do 12 dana, a Rondović naglašava da je sam proces dosta složen, prenosi CDM.

Zanimljivo je da će za gradnju rasponske konstrukcije Moračice biti utrošeno oko 30.000 kubika betona, dok će se u nju ugraditi 5.200 tona armature.

Most je projektovan za maksimalnu brzinu vetra od 30 metara u sekundi. Visina stubova Moračice je 160 metara, dok će raspon od samog dna korita reke Morače do gornje tačke mosta iznositi 202 metra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.