Imali veliki problem u Srbiji, nudli nije bilo nigde

Izvor: B92, 29.Avg.2018, 14:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Imali veliki problem u Srbiji, nudli nije bilo nigde

Nudle su uvedene kao nova kategorija proizvoda u Pravilnik o kvalitetu žita, mlinskih i pekarskih proizvoda i testenina.

Carinske stope za palmino ulje i mešavine začina smanjene su za čak oko 70 odsto za proizvođače nudli u Srbiji.

Ovim izmenama Pravilnika usvojene su tri inicijative Privredne komore Srbije i proizvođača nudli, što će povećati proizvodnju, unaprediti konkurentnost i smanjiti troškove poslovanja proizovdjača, saopšteno je iz PKS.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Saška Biorčević, savetnik u Udruženju za prehrambenu industriju PKS, podseća da su proizvođači nudli, predstavnici inostranih kompanija, imali problem na našem tržištu pre nego što je Vlada Srbije usvojila izmene Pravilnika, jer nudle, prema domaćim propisima, nisu bile kategorisane kao proizvodi ni u jednom pravilniku o kvalitetu.

Usvajanjem izmena pravilnika, uz podršku PKS, pomenuti problem je rešen, dodala je Biorčević i pozvala kompanije da Komori dostave inicijative i predloge usmerene na unapredenje poslovanja.

Privredna komora Srbije je od početka godine pokrenula prema Vladi Srbije i državnim institucijama 66 inicijativa privrede, od kojih je 21 uspešno završena.

"Kompanija IndoAdriaticIndustry uputila je inicijativu Udruženju za prehrambenu industriju sa molbom za izradu novog pravilnika ili izmenama i dopunama postojećeg, jer su proizvođači i uvoznici sirovina bili izloženi kršenju važećeg zakona ili plaćanju velikih uvoznih dažbina", navodi Nebojša Panić, izvršni direktor ove kompanije.

Kako objašnjava, sirovinski sastav nudli i sirovine koje se koriste u proizvodnji u velikoj meri se razlikuju od pekarskih i mlinskih proizvoda.

Dodaje da je odgovor Udruženja za prehrambenu industriju PKS bio više od ohrabrujućeg, i da su proizvođači nudli naišli na veliko razumevanje i spremnost Udruženja da pomogne u izradi izmena i dopuna postojećeg Pravilnika.

Kompanija IndoAdriaticIndustry iz Indije, bavi se proizvodnjom i distribucijom instant nudli INDOMIE brenda iz Indonezije, a u Srbiji posluje osam godina. Osim što fabrika snabdeva domaće tržište, proizvode izvozi na tržišta Hrvatske, Bosne, Makedonije, Slovenije, Crne Gore, Bugarske, Rumunije i Albanije, navodi se u saopštenju PKS.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.