Ima pomaka u Srbiji - jednaka plata za isti rad

Izvor: B92, 09.Okt.2018, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ima pomaka u Srbiji - jednaka plata za isti rad

Napori Vlade za uređenje sistema zarada idu u dobrom smeru, ocenili su predstavnici Fiskalnog saveta.

Do kraja godine bi trebalo da budu definisani platni razredi za gotovo 400.000 zaposlenih u javnom sektoru, što je oko 85 posto zaposlenih na nivou opšte države, rekli su.

"Uočavamo napore da se u praksi primeni princip koji je proklamovan i koji je ispravan - jednaka plata za isti rad. Pregledom predloženih koeficijenata, vidi se napor da se identifikuju zajednički >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poslovi i da se vrednuju istim koeficijentom, odnosno budućom platom", izjavio je član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković na konferenciji za novinare.

U sektoru zdravstva i u kulturi se, prema ocenama FS, primećuje odgovarajuće razvrstavanje poslova, te su tako lekari specijalisti svrstani u najviši 11. platni razred koji je predviđen za stručne poslove, dok se naniže nižu ostali poslovi u zdravstvu, od lekara opšte prakse do medicinskih sestara i tehničara.

Sektor prosvete je, prema ocenama FS, uspeo da se izbori za prilično visok položaj u hijerarhiji poslova u budžetskom sektoru, budući da su nastavnici u osnovnom i srednjem obrazovanju većim delom u istoj grupi sa lekarima opšte prakse.

"To bi bilo odstupanje u odnosu na praksu koju smo uočili u drugim zemljama, a u kojma lekari opšte prakse imaju preko 30 odsto vrednije radno mesto od nastavnika, odnosno koeficijent im je znatno veći", kaže Vučković.

Međutim, pojedini delovi državnog sektora su, kako ocenjuju u FS, još uvek van sistema platnih razreda, poput sektora bezbednosti koji obuhvata policiju i vojsku.

Za sada se, prema ocenama predstavnika Fiskalnog saveta, kasni sa planovima za ovaj sektor, a nepoznat je katalog radnih mesta, u kojoj platnoj grupi će se zaposleni naći i koliki koeficijent će dobiti. Opravdano bi bilo, poručuju iz FS, da se za uporediva mesta odredi isti koeficijent kao za sve. U predstojećem budžetskom procesu, važno je plate povećavati po radnim mestima, a ne linearno po sektorima, zaključak je FS.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.