IMAMO GASA SAMO ZA DVA MESECA Situacija u Nemačkoj kritična, zvaničnici zavapili, može da ih spasi samo jedna stvar

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Avg.2022, 14:56

"IMAMO GASA SAMO ZA DVA MESECA" Situacija u Nemačkoj kritična, zvaničnici zavapili, može da ih spasi samo jedna stvar

Nemačka će, u slučaju potpunog prekida isporuka gasa iz Rusije, imati dovoljno tog energenta samo za dva, do dva i po meseca, čak i ako uspe da do novembra popuni svoja podzemna skladišta, izjavio je predsednik Federalne mrežne agencije (BNA) Klaus Miler.

On je objasnio da u ovom momentu Nemačka popunjava zalihe ubrzanim tempom, spremajući se za zimu, ali da to nije povod za opuštanje.

Već u oktobru, prema njegovim rečima, skladišta treba da budu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << popunjena do 85 odsto kapaciteta, za slučaj neočekivano hladne jeseni. Taj zadatak, naglasio je, neće biti toliko teško ispuniti, u poređenju sa zadatkom da se tokom novembra popuni 95 odsto kapaciteta skladišta.

- Ne mogu da obećam da će sva skladišta gasa Nemačke u novembru biti popunjena 95 odsto, čak i ako isporuke budu stabilne. U najboljem slučaju tri četvrtine skladišta gasa mogu biti potpuno popunjene - ocenio je Miler.

Trenutno se "Severnim tokom" isporučuje oko 20 odsto gasa. Zbog bojazni od potpunog prekida u snabdevanju, Federalna mrežna agencija radi na prioritetnom dobijanju gasa za proizvodne grane koje su od ključnog značaja za nemačku privredu.

Prethodno je prvi zamenik šefa Međunarodnog komiteta Saveta Federacije Rusije Vladimir Džabarov izjavio da bi Nemačka mogla da donese odluku o pokretanju gasovoda "Severni tok 2" do kraja ove godine, ukoliko se suoči s teškim posledicama energetske krize.

Evropa i dalje trpi pritisak zbog problema s isporukama gasa iz Rusije. Izvoz ruskog gasa je opao nakon početka vojne operacije u Ukrajini.

Isporuke preko "Severnog toka 1" i ukrajinskog gasnotransportnog sistema su se znatno smanjile, a preko gasovoda "Jamal-Evropa" su potpuno prekinute.

BONUS VIDEO: Eksplozije odjekuju Krimom

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.