IEA srezala prognozu globalne tražnje za naftom

Izvor: B92, 13.Avg.2020, 13:16

IEA srezala prognozu globalne tražnje za naftom

Pariz -- Međunarodna agencija za energetiku smanjila je svoju procenu globalne tražnje nafte u najnovijem mesečnom izveštaju objavljenom danas.

Prema tom dokumentu, IEA sada očekuje da se globalna potražnja nafte smanji za 8,1 miliona barela dnevno na 91,9 miliona barela dnevno.

Ta cifra je 140.000 barela dnevno niža od prethodne prognoze.

Za 2021, agencija je snizila svoju prognozu za 240.000 barela na 97,1 milion.

Do snižavanja prognoze >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << došlo je zbog toga što je pandemija koronavirusa drastično umanjila tražnju sirove nafte.

"U aprilu je broj kilometara pređenih avionima smanjen skoro 80 odsto u odnosu na prošlu godinu a u julu je taj deficit i dalje iznosio 67 odsto. I avionski i drumski saobraćaj, oba ključna za potrošnju nafte, u velikim su problemima", navodi se u izveštaju IEA.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

UPRKOS PROGNOZI O PADU TRAŽNJE Cene nafte stabilne

Izvor: Blic, 13.Avg.2020

Cene nafte ostale su danas stabilne, iako je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) snizila prognozu o tražnji za 2020. zbog ograničenja putovanja bez presedana u novijoj istoriji, pošto su podaci o padu američkih zaliha crnog zlata pružili izvesnu podršku cenama.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.