IATA srezala prognozu profita avio-kompanija: Najveći pad kargo prevoza

Izvor: B92, 11.Dec.2019, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IATA srezala prognozu profita avio-kompanija: Najveći pad kargo prevoza

Ženeva -- Profit avio-prevoznika pašće više u 2019. nego što se predviđalo, saopštila je danas Međunarodna asocijacija za vazdušni prevoz (IATA).

Glavno međunarodno telo u avio-prevozu kao razlog za to navodi globalne poremećaje zbog trgovinskog rata i na taj način nastalo nepoverenje na tržištima, prenosi Rojters.

Ipak, IATA za narednu godinu skroman oporavak.

Smanjujući svoju godišnju prognozu neto profita na 25,9 milijardi dolara, što je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 5,1 odsto manje nego 2018, IATA navodi da se oporavak u 2020. očekuje zahvaljujući "primirju" u globalnom trgovinskom konfliktu. U junu je za ovu godinu prognozirala 28 milijardi dolara profita avio-kompanija.

"U trgovinskom ratu nema pobednika", rekao je generalni direktor IATA Aleksander de Žunijak na godišnjoj konferenciji.

De Žunijak je takođe naveo Bregzit, usporavanje privrednog rasta i socijalne nemire kao faktore koji su stvorili težu od očekivane poslovnu klimu za avio-preevoznike u 2019 godini.

Najveći pad osetio se u kargo poslovanju avio-kompanija, gde je pad od 3,3 procenta najveći još od finansijske krize 2009. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.