Potvrđena dobra vest za građane Srbije: Ne ispod 5 odsto

Izvor: B92, 28.Sep.2021, 18:45

Potvrđena dobra vest za građane Srbije: "Ne ispod 5 odsto"

Ministar finansija Siniša Mali kaže da će sledeće godine sigurno biti najavljenog povećanja plata i penzija.

"Povećanje plata i penzije neće biti ispod 5 odsto", precizirao je, dodavši da to uskoro treba da se definiše.

Gostujući na RTS, govorio je i efiskalizaciji. On kaže da treba vremena da se u proces fiskalizacije uvedu advokati i taksisti.

"Uvek je problem bio u načinu rada advokata i taksista", podsetio je.

Poručio je da ne isključuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mogućnost da će otvoriti diskusiju sa ove dve kategorije stanovništva.

"Nama je cilj da svako bude fiskalizovan", napomenuo je.

Novim modelom fiskalizacije, kaže Mali, omogućiće se i mnogo bolja kontrola Poreske uprave, te smanjiti obim takozvane "sive zone".

"Ili ćete raditi potpuno legalno ili ćete biti potpuno u 'crnoj zoni'. Ali sve to treba posmatrati kroz širi reformski proces - on podrazumeva i uvođenje elektronskih faktura, što će omogućiti povraćaj PDV-a istog dana, zatim 2023. elektronske otpremnice... Ako sve to uzmemo u obzir, teško ćete da prođete ako ste van tog sistema", naglasio je ministar.

Na novi model fiskalni obveznici treba da pređu u periodu od 1. novembra 2021. do 30. aprila 2022. godine, a Mali je podsetio da će privrednici od 15. oktobra, preko sajta Poreske uprave, moći da se prijavljuju za državne subvencije.

Ministar je govorio i o trećem paketu pomoći, a u okviru kog je nedavno uplaćeno 50 evra penzionerima.

"U novembru će biti isplata pomoći građanima od 30 evra, u decembru uplaćujemo još 20 evra. Ne zaboravite da će penzioneri dobiti i dodatnih 20.000 dinara u februaru", poručio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Od kasa do mobilnih uređaja – kako će funkcionisati onlajn fiskalizacija

Izvor: RTS, 28.Sep.2021

U nastavku procesa fiskalizacije u Srbiji uvode se novi softveri na postojeće fiskalne kase ili se kase zamenjuju mobilnim telefonima, tabletima sa elektronskim fiskalnim aplikacijama, a u oba slučaju fiskalni računi imaju kju-ar kod. Država će u potpunosti subvencionisati novi trošak za...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.