Huavej predstavio mogućnost saradnje na uspostavljanju 5G mreže u Srbiji

Izvor: B92, 21.Avg.2019, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Huavej predstavio mogućnost saradnje na uspostavljanju 5G mreže u Srbiji

Beograd -- Ministar Siniša Mali sastao se sa predstavnicima kompanije Huavej i razgovarao o saradnji na realizaciji projekata u okviru inicijative "Pojas i put".

Kompanija Huavej je partner Srbije na razvoju sistema "Bezbedni i pametni grad" (Safe and Smart City), a tema razgovora bio je zajednički rad na razvoju tog koncepta.

Planiran je dalji razvoj strategije pametnih gradova, kroz pozicioniranje kompanije Huavej kao strateškog partnera za gradove i lokalne samouprave >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Srbiji.

Uz razmenu informacija obezbediće se platforma za razvoj lokalnih sistema u oblasti digitalne transformacije u javnom, finanijskom, obrazovnom, energetskom sektoru kao i u oblasti saobraćaja, što sve treba da dovede do značajnih ušteda, što je i jedna od prednosti koncepta "pametnih" gradova, zaključeno je na sastanku.

Huavej je ministru predstavio i mogućnost saradnje na uspostavljanju 5G mreže u Srbiji i sistema Goverment Cloud, koji bi objedinio infrastrukturu podataka i komunikacije za sve državne organe i ponudio sve aplikacije koje su potrebne državnim organima za njihovo poslovanje.

Saradnja sa kompanijom Huavej dalja je konkretizacija bilateralne saradnje između Vlade Srbije i Vlade Kine u okviru inicijative "Pojas i put" kao i dogovora o privredno-tehničkoj saradnji između Vlade Srbije i Vlade Kine.

Podsećanja radi, kao jedan od osnovnih ciljeva te saradnje u budućem periodu planirano je otvaranje Huavej centra za inovacije za digitalnu transformaciju kao regionalnog centra za Zapadni Balkan sa sedištem u Beogradu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.