Huavei otpustio više od dve trećine zaposlenih u Americi

Izvor: B92, 23.Jul.2019, 11:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Huavei otpustio više od dve trećine zaposlenih u Americi

Santa Klara/Hongkong -- Huavei tehnolodžiz otpustio je više od dve trećine od ukupno 850 zaposlenih u svojoj istraživačkoj podružnici Fjučervej tehnolodžiz u SAD.

Taj potez najavljen je nakon odluke zvaničnog Vašingtona o stavljanju kineskog tehološkog diva na izvoznu "crnu listu".

Fjučervej, koji ima kancelarije u Silicijumskoj dolini i u širem području Sijetla, Čikaga i Dalasa, saopštio je da je ukinuo više od 600 radnih mesta, izveštava Rojters. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Ova jedinica, osnovana radi saradnje sa univerzitetima i istraživačima, zabeležila je prošle godine 510 miliona dolara operativnih troškova.

Iz Huaveija su saopštili da je odluka o ukidanju radnih mesta, koja je stupila na snagu 22. jula, doneta "zbog pada poslovnih aktivnosti" izazvanog akcijama američke vlade.

Huavej je najveći svetski proizvođač telekomunikacione opreme.

Američko Ministarstvo za trgovinu je u maju stavilo kompaniju na tzv. "entitetsku listu" organizacija koje predstavljaju bezbednosne rizike po SAD, a Ministarstvo pravde je podnelo tužbu protiv firme zbog navodne krađe poslovnih tajni i drugih kriminalnih radnji.

"Crna lista" zabranjuje Fjučerveju transfer osetljive tehnologije matičnoj kompaniji, i takođe zabranjuje američkim tehnološkim firmama da prodaju svoje proizvode Huaveiju.

Predsednik SAD Donald Tramp dogovorio se juče na sastanku sa čelnicima vodećih tehnoloških kompanija, među kojima je bio i šef Alfabetovog Gugla, da se ubrza procedura odlučivanja po pojedinačnim zahtevima američkih kompanija da im se dozvoli prodaja nekih proizvoda Huaveiju, navodi britanska agencija.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Huawei otpustio više od dve trećine zaposlenih u Americi

Izvor: Nezavisne Novine, 23.Jul.2019

SANTA KLARA/HONGKONG - Huawei tehnolodžiz otpustio je više od dvije trećine od ukupno 850 zaposlenih u svojoj istraživačkoj podružnici Futureway technology u SAD.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.