Hrvatska privreda usporila: U prvom tromesečju ove godine ima rast od 2,4 odsto

Izvor: B92, 28.Avg.2019, 12:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska privreda usporila: U prvom tromesečju ove godine ima rast od 2,4 odsto

Zagreb -- Hrvatska privreda porasla je u drugom tromesečju ove godine za 2,4 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine.

Ovo je znatno sporiji rast u odnosu na prethodni kvartal kada je BDP skočio 3,9 odsto, pokazala je preliminarna procena hrvatskog Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Inače, to je 20. tromesečje zaredom kako BDP raste, ali znatno sporije u odnosu na rast u prethodnom kvartalu.

Najveći pozitivni doprinos BDP-u u proteklom tromesečju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ostvaren je rastom bruto investicija u fiksni kapital, budući da su te investicije porasle za 8,2 odsto.

To je ipak sporije nego u prvom kvartalu, kada je rast iznosio 11,5 odsto.

Doprinos domaće potražnje bio je pozitivan, kao i doprinos konačne potrošnje te bruto investicije, navodi se u izveštaju DZS-a.

Ipak, doprinos neto inostrane potražnje bio je negativan.

U drugom tromesečju ove godine, potrošnja domaćinstava porasla je za 2,7 odsto na godišnjem nivou, znatno sporije nego u prethodnom tromesečju, kada je njen rast iznosio 4,4 odsto.

Rast potrošnje države ubrzao je, pak, sa 3,1 posto u prethodnom kvartalu na 3,9 odsto na godišnjem nivou.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.