Hrvatska nastavlja s uvođenjem evra bez obzira na koronavirus

Izvor: B92, 31.Mar.2020, 12:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska nastavlja s uvođenjem evra bez obzira na koronavirus

Zagreb -- Hrvatska će nastaviti sa uvođenjem evra uprkos negativnim efektima pandemije koronavirusa na ekonomiju, saopštila je hrvatska centralna banka, prenosi Rojters.

Prošlog jula, Hrvatska je obećala Evropskoj centralnoj banci i Briselu da će u toku godine implementirati reforme kako bi dobila odobrenje da se pridruži ERM-2, pripremnoj fazi za uvođenje evra u kojoj zemlja kandidat mora da provede najmanje dve godine i dokaže da ima stabilnu valutu.

"Naš >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << plan za ERM-2 nastavlja se uprkos trenutnoj krizi i ispunićemo sve svoje obaveze. U tom kontekstu, pridruživanje ERM-2 u drugoj polovini godine ostaje veoma realističan scenario", saopštila je hrvatska centralna banka Rojtersu.

Reforme neophodne za pridruživanje ERM-2 uključuju mere za nadgledanje banaka i sprečavanje pranja novca, piše britanska agencija.

Hrvatska je dosad prijavila 790 zaraženih i šest preminulih od koronavirusa. Vlasti su uvele karantin i objavile mere za podršku privredi, ukljulčujući i tromesečno odlaganje poreskih obaveza i sistem državne isplate minimalnih plata za radnike kompanija pogođenih krizom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.