Hrvatska avio-kompanija: U gubitku smo 12,8 miliona evra, to je pozitivan pomak

Izvor: B92, 02.Maj.2021, 09:01

Hrvatska avio-kompanija: "U gubitku smo 12,8 miliona evra, to je pozitivan pomak"

Zagreb -- Kroacija erlajns, hrvatski nacionalni avio-prevoznik, prvi kvartal je završio gubitkom od 86,2 miliona kuna (12,8 miliona evra).

To s neto rezultatom finansiranja daje neto gubitak od 96,9 miliona kuna te je primetan pozitivan pomak od 13,7 miliona kuna u odnosu na isti period prethodne godine, saopštili su su iz Kroacija erlajnsa.

Smanjeni troškovi

"Manji neto gubitak u prvom kvartalu 2021. ove godine rezultat je smanjenih operativnih troškova, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji su 42 posto niži od ostvarenja prvog kvartala 2020. godine, što je najvećim delom rezultat značajno manjeg prometa kao posledice koronavirusa. Na smanjenje operativnih troškova značajno su uticale i sprovedene mere na nivou kompanije: smanjenje bruto primanja za 15 posto, sprovođenje operativnih mera optimizacije reda letenja kao i sve ostale rigorozne mere štednje i racionalizacije poslovanja", stoji u saopštenju hrvatske kompanije, koje prenosi portal Indeks.

Dodaju kako je ovogodišnji prvi kvartal obeležen nastavkom poslovnih okolnosti na koje i dalje utiče pandemija, što se direktno odrazilo i na finansijsko poslovanje kompanije. Potražnja za uslugama avio- prevoza i dalje je na izrazito niskim nivoima, dok primenjene epidemiološke mere na nivou država uiču na poslovanje kompanije, definisanje kapaciteta te strukturu i mogućnosti reda letenja.

Putnika u domaćem prometu manje za 61, u međunarodnom 78 odsto

Kroacija erlajns je u prvom kvartalu 2021. godine leteo do 12 međunarodnih i pet domaćih destinacija. Navedeni period obeležio je pad ukupno prevezenih putnika za 73 posto u odnosu na isti periode 2020. godine.

Broj putnika u domaćem redovnom prometu manji je za 61 posto, dok je broj putnika u međunarodnom redovitom prometu manji za 78 posto u odnosu na lane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.