Hrvatima preseo šoping: Nemojte se igrati, idite samo ako imate 500 evra viška

Izvor: B92, 01.Okt.2020, 01:11

Hrvatima preseo šoping: Nemojte se igrati, idite samo ako imate 500 evra viška

Zagreb -- Umesto da uštede, zbog čega Istrani i idu u Italiju, šoping ih je u ovom slučaju koštao mnogo više nego da su ga obavili kod kuće.

Hrvati koji ovih dana šopinguju u Italiji rizikuju paprene kazne. Zanimljivo je pritom da se do Italije dolazi bez problema, jer Slovenci ni pre najnovije odluke da se Istranima (i ostalima uz granicu) dopusti slobodan ulazak – uglavnom nisu revnosno kontrolisali ko prelazi granicu.

Dakle, granični prelaz Hrvatske i Slovenije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će Hrvati (pogotovo od juče) preći bez problema. Nakon ulaska u Italiju, međutim, slede problemi jer ako se zaustave, na primer, u Montedoru u Italiji, tržnom centru u naselju Muđa, pa ih na izlasku ili ulasku, zaustavi policija i evidentira i traži korona-test ne stariji od 72 sata, ako ga nemaju – sledi kazna.

"Na izlasku iz Montedora, nakon obavljene kupovine, vraćali smo se prema autu s kesama u rukama. Zaustavili su nas karabinijeri. Tražili su dokumente, otpratili nas do automobila, te na kraju tražili test za kovid 19. Nismo ga imali i platili smo nekoliko stotina evra kazne", govori za Glas Istre posramljeno sagovornik iz Pule koji, ogorčen na samog sebe, želi da ostane anoniman. Dodaje da su nakon kontrole otpraćeni na izlaz iz zemlje.

Umesto da uštede, zbog čega Istrani i idu u Italiju, šoping ih je u ovom slučaju koštao mnogo više nego da su ga obavili kod kuće. Zapravo, ako bi test na kovid 19 uradili samo radi odlaska u Trst u šoping, ne bi im se isplatilo da putuju.

Iduća sagovornica morala je da uradi test pa je odlučila da to iskoristi i sa suprugom ode u nabavku namirnica.

"Suprug i ja smo bili u Italiji pre dve nedelje. Imali smo test, jer nam je prijatelj bio zaražen. Bili smo u diskontima i u centru Trsta. Zaustavljali su kod zadnjih semafora iz grada, nakon muzeja, tako da to nisi mogao da izbegneš. Nas nisu zaustavili jer je policajac gledao u suprotnu stranu. Da je video tablice iz Hrvatske pitanje je šta bi bilo. Na putu nazad ih nije bilo do stare italijanske granice. Tamo su stalno, moraš se zaustaviti", kaže i dodaje:

"Nemojte se igrati jer ćete platiti kaznu. Ako imate 500 evra viška, onda idite", rekla je još jedna putnica do Trsta.

Iz Stanice karabinjera provincije Trst (Carabinieri Comando Provinciale Trieste) rekli su da je kazna 400 evra po osobi i praćenje do centra Trsta na testiranje. Ako je test pozitivan – plaća se dodatna kazna zbog ugrožavanja zdravlja sugrađana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.