Hrvati na mukama: Poskupelo i do 200 odsto, raskidaju se milionski ugovori

Izvor: B92, 12.Jun.2022, 09:34

Hrvati na mukama: Poskupelo i do 200 odsto, raskidaju se milionski ugovori

Zagreb -- Hrvatski građevinari iz dana u dan gomilaju sve veće gubitke zbog enormnog rasta cena građevinskog materijala, pa mnogi odustaju od ugovorenih poslova.

Da bi se ublažio poremećaj na tržištu, hrvatska vlada i Privredna komora traže od investitora da izvođačima revidiraju ugovore i priznaju stvarne cene. Sve kako bi se spriječio talas otkazivanja mnogih važnih infrastrukturnih projekata.

Ovakvo divljanje cena materijala građevinari, kažu, ne pamte >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << decenijama. Metali, plastika, drvo, vrtoglavo su poskupjeli – od 50 do čak 200 odsto. Rizici su preveliki, garancija nema, pa je firmama isplativije da plaćaju penale zbog otkazanih poslova nego da gomilaju gubitke.

"Mi smo u pokušaju raskidanja nekoliko ugovora vrednih 20 do 40 miliona kuna (od oko 2,7 do oko 5,4 miliona evra). To su ozbiljna pitanja koja prete građevinskom sektoru i našem poslovanju jer preti beleženje velikih gubitaka, udar na likvidnost i sigurnost radnih mesta", naglašava za HRT Darko Jambreković, sekretar Uprave Radnika, Križevci.

Hrvatska vlada je donela smernice kako bi naručioce velikih poslova podstakla na reviziju ugovora, posebno u slučaju javne nabavke s klauzulom fiksne cene. Hrvatska privredna komora izradila je i indekse cena građevinskog materijala.

"Imamo podatke za oko 150 materijala odnosno 150 indeksa i verujemo da će ti indeksi pomoći svim izvođačima i naručiteljima da zatraže razliku u ceni za projekte koji su prošli i za sve buduće projekte kao jednu metodologiju s kojom će oni dokazivati porast ili smanjivanje cena", govori Mirjana Čagalj, potpredsednica Hrvatskle privredne komore za graditeljstvo, saobraćaj i veze.

Pojedini građevinari trenutno rade na tridesetak gradilišta širom Hrvatske. Bez konkretnih mera pomoći, izgradnja škola, bolnica, puteva, finansirana evropskim novcem, postaje upitna.

"Vidimo puno inicijativa bez krajnjeg rezultata. Mi smo odustali od nekih projekata s gradom Zagrebom i nismo potpisali ugovor od 126 milijuna kuna (oko 16,8 miliona evra). Mi ne možemo potpisati ugovor i dovesti svoju firmu u bankrot i naši podizvođači su na ivici", naglašava Vele Nižetić, direktor kompanije STRABAG Hrvatska.

Koliko će građevinara pokleknuti pred povećanim troškovima, teško je reći, ali biće posledica u sektoru koji u BDP-u Hrvatske učestvuje s oko pet odsto i zapošljava oko 130.000 ljudi, prenosi HRT.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Hrvati na mukama: Poskupjelo i do 200 odsto, raskidaju se milionski ugovori

Izvor: Nezavisne Novine, 12.Jun.2022

ZAGREB - Hrvatski građevinari iz dana u dan gomilaju sve veće gubitke zbog enormnog rasta cijena građevinskog materijala, pa mnogi odustaju od ugovorenih poslova.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.