Hrana za godinu dana poskupela 10 do 97 odsto

Izvor: Blic, 18.Feb.2011, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrana za godinu dana poskupela 10 do 97 odsto

BEOGRAD - Za nepunih godinu dana u Srbiji su poskupele sve životne namirnice. Najveći skok cena zabeležen je kod šećera, ulja, krompira i jabuka, koji su u odnosu na lane skuplji za više od 70 odsto. Ovoliki rast cena, kažu stručnjaci, posledica je povećanog izvoza do koga je došlo usled poskupljenja hrane u celom svetu, ali i trgovačkih i proizvođačkih monopola.

Objašnjenja proizvođača koja su se proteklih meseci mogla čuti na temu poskupljenja bila su pad dinara, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << poskupljenje energenata, ambalaže, sredstava za zaštitu bilja i stočne hrane, manjak stočnog fonda, loš rod, rast cena sirovina ali i skok cena hrane na svetskoj berzi.

Tako smo na kraju došli do toga da je u Srbiji, poznatoj kao zemlja hrane, krompir u proteklih godinu dana poskupeo za čak 96,98 odsto, da nam je ulje poskupelo za 75,88, šećer za 83,63, a jabuke za čak 73,21 odsto.

Milan Prostran, sekretar za agrar u Privrednoj komori Srbije, kaže da su poskupljenja hrane koja su nas zadesila u proteklih nekoliko meseci jednim delom opravdana, jer je od jula prošle godine do danas došlo do nezpamaćenog skoka cena osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u celom svetu. On kao primer navodi da je u julu prošle godine kilogram pšenice koštao 10, a danas je 29 dinara, da je šećer u julu po toni stajao 500, a danas je 900 dolara, i da je sličan rast cena zabeležen i kod suncokreta.

Opširnije u štampanom izdanju...

Povezane vesti: Zbog skuplje hrane 44 miliona ljudi ispod granice siromaštva Ministri su gluvi za nevolje siromašnih Ulja i mleka ima dovoljno, ali su skuplji nego pre dva meseca Bajec: Ne očekuje se nastavak rasta cena do kraja godine FAO: Svetu ne preti kriza hrane

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hrana poskupela čak i do 97 odsto

Izvor: B92, 18.Feb.2011

Beograd -- Za nepunih godinu dana poskupele su sve životne namirnice, a najveći skok zabeležen je kod šećera, ulja, krompira i jabuka, koji su skuplji za više od 70 odsto...Ovoliki rast cena, kažu stručnjaci, posledica je povećanog izvoza do koga je došlo usled poskupljenja hrane u svetu, ali...

Nastavak na B92...

Hrana skuplja 70 odsto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Feb.2011

BEOGRAD -..Za nepunih godinu dana u Srbiji su poskupele sve životne namirnice, a najviše šećer, ulje, krompir i jabuke, u proseku za više od 70 odsto...Prema pisanju Blica, ovoliki rast cena, kažu stručnjaci, posledica je povećanog izvoza do koga je došlo usled poskupljenja hrane u celom svetu,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.