Holandija: Kompanije će morati da imaju najmanje 30 odsto žena u svojim nadzornim odborima

Izvor: B92, 03.Dec.2019, 20:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Holandija: Kompanije će morati da imaju najmanje 30 odsto žena u svojim nadzornim odborima

Amsterdam -- Holandski parlament izglasao je danas zakon po kome će kompanije u Holandiji morati da povećaju broj žena u nadzornim odborima.

Zakon je usvojen sa 87 glasova za i 63 protiv, prenosi Rojters.

Prem ovom zakonu, kompanije će morati da imaju najmanje 30 odsto žena u svojim nadzornim odborima.

Kako se navodi, kompanije koje ne ispune taj cilj moraće muškarca koji napusti Odbor zamene ženom, ili da to mesto ostave nepopunjeno.

Pored >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ove mere, 5.000 velikih kompanija će morati da naprave detaljne planove zapošljavanja tako da povećaju broj žena u izvršnim i nadzornim odborima.

Ovo su podržale mnoge partije, kako opozicione tako i one na vlast. Međutim, usprotivila se konzervativna partija premijera Holandije, Marka Rutea.

Trenutno, manje od 10 odsto holandskih kompanija ispunjava uslove i za izvršne i za nadzorne odbore. Samo trećina njih ima dovoljno žena u izvršnim odborima, kako bi mogli da ispune zacrtane ciljeve.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Holandija: Kompanije će morati da imaju najmanje 30 odsto žena u svojim nadzornim odborima

Izvor: Capital.ba, 04.Dec.2019, 09:15

AMSTERDAM, Holandski parlament izglasao je juče zakon po kome će kompanije u Holandiji morati da povećaju broj žena u nadzornim odborima. Zakon je usvojen sa 87 glasova “za” i 63 “protiv”, prenosi Rojters. Prema ovom zakonu, kompanije će morati da imaju najmanje 30 odsto žena u svojim...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.