Hoću platu u kešu, ne dam banci ništa

Izvor: B92, 27.Maj.2015, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hoću platu u kešu, ne dam banci ništa

Sudija Zorka Ćaćić Zagrajski već četiri meseca nije primila platu jer ne želi da ima račun u banci. Ona traži da joj sud u kome radi platu isplaćuje u gotovini.

Sudiju su pozvali da dostavi podatke o svom tekućem računu, što ona nije uradila, tako da joj plate uplaćuju na računu Opšinskog građanskog suda u Zagrebu.

“Zašto bih banci plaćala naknade za račun?!” Ali sa svojih 20 godina sudskog staža na tome insistiram pre svega radi poštovanja jednog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od temeljnih načela pravnog poretka i zakonitosti prema kojem podzakonski propis ne može izmeniti zakon."

Tako je neko vreme i primala platu dok 2013. godine tadašnji ministar finansija Slavko Linić, radi efikasnosti poreznog sastava, Pravilnikom o porezu na dohodak nije odredio da je isplata plate moguća jedino na bankarski račun.

Sudija tada tri meseca nije primila platu pa je u oktobru 2013. u znak protesta na jedan dan obustavila rad. Zbog toga je protiv nje pokrenut disciplinski postupak koji se još vodi na Državnom sudskom veću, dok je ona u novembru 2013. podnela tužbu Županijskom sudu u Zagrebu radi opravdanja štrajka, u povodu koje još ništa nije učinjeno, osim što je rešavano pitanje nadležnosti.

Ona je poznata hrvatskoj javnosti jer je pretila premijeru Zoranu Milanoviću kažnjavanjem zbog toga što se nije odazvao kao svedok, a zatim i odbijanjem tužbenog zahteva od 120.000 kuna Milana Bandića protiv HTV-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.