Hoće li novi pravilnik oživjeti zdravstveni turizam?

Izvor: SEEbiz.eu, 01.Sep.2019, 08:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hoće li novi pravilnik oživjeti zdravstveni turizam?

ZAGREB - Zdravstveni turizam golem je potencijal dostupan cijelu godinu. Ali Hrvatska kaska za zemljama u okruženju. Riječ je o proizvodu za kojim potražnja raste i do 20 posto na godišnjoj razini, i to gostiju veće kupovne moći, piše HRT.

Oko 15% putovanja u svijetu odnosi se na zdravstveni turizam, koji se i kod nas polako "budi". Najrazvijeniji je dentalni turizam. Privatni sektor brže se prilagođava zahtjevima tržišta, navodi HRT.

"Tijekom cijele godine >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << imamo i inozemne i domaće goste tako da je medicinski turizam cjelogodišnji posao", govori liječnica stomatologije Ivana Nedoklan.

Novi pravilnik o zdravstvenom turizmu, koji je nedavno stupio na snagu, trebao bi regulirati oblike, standarde i normative zdravstvenih usluge.

"Ovim pravilnikom smo zaokružili sve što se tiče pravne regulative i sad nam preostaje uz pomoć turističke zajednice preformulirati i koristiti sve kapacitete koji su slobodni", kazao je Marcel Medak iz Zajednice zdravstvenog turizma pri HGK.

Na ovaj način produljuje se sezona. Stoga su ulaganja u nove zdravstvene objekte i obnovu postojećih prioritet, ističe ministar turizma.

"Ono što smo do sada na marketinškom planu napravili nikada naravno nije dovoljno ali da su praktički pripremljene investicije u vrijednosti 350 milijuna eura što će se sigurno pokrenuti", rekao je ministar turizma Gari Cappelli.

Standardni gost ljetuje na Jadranu tjedan dana. Dnevno potroši 79 eura. Gost u zdravstvenom turizmu u Hrvatskoj ostaje 13 dana, a na dan troši do 240 eura.

Konkurenti Mađarska, Češka i Slovenija već su se profilirali kao zemlje zdravstvenog turizma. Želi li Hrvatska postati konkurentna, mora uhvatiti brzi vlak kako bi ih sustigla. Planirana ulaganja trebala bi idućih nekoliko godina osigurati dovoljno kapaciteta i usluga.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.