Hladno vreme u aprilu i pandemija uticali na prodaju rasada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Apr.2021, 13:28

Hladno vreme u aprilu i pandemija uticali na prodaju rasada

Hladno vreme u aprilu ali i odlaganje prodaje i neizvesnost uslovljena izbijanjem pandemije uticala je i na prodaju rasada. Ipak proizvodnja rasada povrća ali i cveća u opštini Knić je u intenzivnom porastu, sve više poljoprivrednika se odlučuje da se na manjim parcelama bavi plasteničkom proizvodnjom.

Porodica Radojević se već 20 godina u selu Pajsijević kod Knića bavi proizvodnjom rasada paprike, paradajza i krastavca. Hladno vreme u aprilu uticalo je i na smanjenu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << potražnju rasada.

"Krećemo u januaru mesecu, od Božića se kreće sa proizvodnjom i traje do juna meseca jer mi rasađujemo veće količine i plastenika i na otvorenom paprike. Trenutno rasad najviše prodajemo kući, iznosimo na pijac ali u manjim količinama jer imamo stalne mušterije koje ovde uzimaju. Vreme je za plasteničku proizvodnju međutim hladno je, slabo narod rasađuje plastenike, nadamo se da će da krene malo više kad otopli. Proizvodnja je sve skuplja i skuplja a zarada manja. Ne možemo da podignemo cene rasada, ostaju iste", kaže Milutin Radojević.

Pored rasada porodica Radojević se bavi i proizvodnjom baštenskog i balkonskog cveća. Preko 200 hiljada biljaka i preko dve stotine vrsta cveća nalazi se pod plastenicima. Najviše se prodaje ledno srce, muškatle i surfinije.

"Odložen je početak prodaje a to nama dosta šteti, biljke prerastaju da kažem, a nadamo se da će sad ovih dana krenuti malo veća prodaja. Ložimo stalno i noću i danju kad je minus i kada je ovako hladno i kad nema sunca dolazi do truljenja biljaka pa moramo da grejemo, tako da sve to još diže troškove proizvodnju ovo odlaganje prodaje i loše vreme. Nama je prošla godina bila fenomenalna što se tiče tržišta, nije bilo pijaca ali smo dosta prodali kući cveća. Ove godine je tek počela sezona, ne znamo kako će biti, čuli smo da se dosta proširila ova proizvodnja i da je dosta ljudi počelo da gaji cveće", kaže Snežana Radojević.

Opština Knić ove godine izdvaja iz budžeta preko 18 miliona dinara za poljoprivrednu proizvodnju. Intenzivna proizvodnja na manjim parcelama i gotovi proizvodi privlače veće firme koje su spremne na otkup i saradnju sa proizvođačima.

"Poljoprivredna proizvodnja, pre svega intenzivna u zaštićenom prostoru što se tiče povrtarstva i hortikulture, je u porastu na teritoriji opštine Kniće iz prostog razloga što je to izuzetno isplativiji i sigurniji proizvod, može se veoma lako kontrolisati kvalitet samih proizvoda a uz podršku Vlade, nadležnog ministarstva i opštine Knić poljoprivredni proizvođači sve lakše dolaze do olakšica, subvencija i mogućnosti da svoju proizvodnju usavrše", objašnjava Ilija Radovanović, član opštinskog veća u Kniću za privredu i poljoprivredu

Kada je reč o plasteničkoj proizvodnji u ovom delu Šumadije opština Knić ali i proizvođači više idu ka usavršavanju same proizvodnje gde kvalitet odnosi primat nad količinom gotovih proizvoda.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.