Hit u komšiluku, tiče se i nas: Grade terminal a gasa nema

Izvor: B92, 05.Okt.2018, 09:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hit u komšiluku, tiče se i nas: Grade terminal a gasa nema

Dovođenje prirodnog tečnog gasa do Srbije iz Hrvatske bilo bi mnogo skuplje za našu zemlju od gasa koji nam stiže gasovodom iz Rusije.

Budimpešta i Zagreb će se obratiti Evropskoj komisiji radi utvrđivanja tarifa za snabdevanje Mađarske gasom sa hrvatskog terminala za tečni prirodni gas na ostrvu Krk, izjavio je mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto.

"Mađarska bi mogla da preuzima 1,7 milijardi kubika gasa godišnje sa tog terminala, čiji su projektovani >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kapaciteti 2,6 milijardi", rekao je Sijarto nakon sastanka sa hrvatskim ministrom za zaštitu životne sredine Tomislavom Ćorićem u Budimpešti, prenosi agencija MTI.

On je dodao da terminal za tečni prirodni gas na Krku predstavlja priliku za diverzifikaciju snabdevanja Mađarske energijom u periodu posle 2020. godine, kada ističe njen dugoročni ugovor sa Rusijom o snabdevanju gasom.

Hrvatska strana je pozdravila zainteresovanost Mađarske za ugovaranje isporuka gasa sa terminala na Krku, navodeći da je taj projekat od strateškog značaja za EU budući da ga je Evropska komisija podržala sa 100 miliona evra – trećina ukupnih para.

Reč je, inače, o energetskom projektu o kome se priča decenijama, a koji je svojevremeno nuđen i Srbiji, kako bi naša zemlja obezbedila još jedan pravac snabdevanja i smanjila zavisnost od ruskog gasa.

Ono što, međutim, ni predstavnici Mađarske ni Hrvatske nisu spomenuli to su izvori ovog gasa, odnosno odakle će on dolaziti i ko će ga brodovima dopremati do Krka, kao i koliko će taj energent biti skuplji od onog koji stiže gasovodom.

Srećko Đukić, ekonomista, stručnjak za energetiku i međunarodne odnose, kaže da je ovo jedan u nizu terminala za tečni prirodni gas koji Evropska unija planira da gradi na obalama Mediterana i drugih mora koja zapljuskuju Evropu.

"Reč je o skupoj investiciji ukupne vrednosti oko 360 miliona evra, a Evropska unija je dala samo trećinu para. Svoj udeo u tu investiciju treba da prilože, pored Hrvatske, i sve druge zainteresovane zemlje za snabdevanje gasom sa Krka. A ko će dovesti gas do Krka, to je otvoreno pitanje – ko bude konkurentniji – od Katara, Alžira, Amerike, Rusije i drugih", kaže Đukić, piše Politika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.