HRVATSKA PROPADA! Stigli podaci koji su dokusurili Hrvate, a još kad su se uporedili sa Srbijom...

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jun.2019, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HRVATSKA PROPADA! Stigli podaci koji su dokusurili Hrvate, a još kad su se uporedili sa Srbijom...

Zagrebački portal "Indeks" zabrinuto konstatuje da "čak i Srbija ekonomski napreduje brže od Hrvatske".

Prema navodima "Indeksa", dovoljno je pogledati prognoze Svetske banke prema kojima će Srbija, ali i druge zemlje okruženja, sledećih godina imati daleko veći privredni rast u odnosu na Hrvatsku.

- Kao što smo se nekada smejali Česima i Slovacima, koji su nas prestigli i već daleko odmakli, pa su se pretvorili u razvijene evropske zemlje - neke od njihovih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << regija nalaze se među 10 najbogatijih u EU - tako bismo za koju deceniju mogli da se čudimo kako nas je prestigla Srbija, koja je danas objektivno znatno siromašnija zemlja - piše portal.

U nastavku analize postavlja se pitanje da li će za 20 godina radnici iz Hrvatske odlaziti u Srbiju, kao što danas radnici iz Srbije dolaze na sezonu na Jadran (pa dobiju batine)? Prognoza za Hrvatsku nije dobra, jer ako nastave, kao do sada, da tapkaju u mestu, onda je to vrlo verovatan scenario.

Svetska banka za sledeće tri godine prognozira Hrvatskoj rast od oko 2,5 odsto, dok je za Srbiju predviđen rast od oko 4 odsto.

Srbija je uspešnija i u privlačenju direktnih stranih investicija. Prema izveštaju Konferencije UN o trgovini i razvoju, Srbija je prošle godine imala rast direktnih stranih investicija od čak 44 odsto, pa su one porasle na 4,1 milijardu dolara. Istovremeno, Hrvatska je imala pad direktnih stranih investicija od 43 odsto, na svega 1,2 milijarde dolara.

Pogledajte rezultate

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.