HRANIMO NEŠTO ŠTO JE GOTOV PROIZVOD Zbog smanjene potražnje imamo višak ribe, šta nakon posta?

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Apr.2021, 10:42

"HRANIMO NEŠTO ŠTO JE GOTOV PROIZVOD" Zbog smanjene potražnje imamo višak ribe, šta nakon posta?

Izostala su okupljanja na slavama, ne rade restorani i smanjena je prodaja tokom posta.

Gotovo svi slatkovodni ribnjaci u Srbiji imaju višak ribe, jer su izostala okupljanja na slavama, ne rade restorani i smanjena je prodaja tokom posta. U ribnjaku "Sutjeska" u Banatu u zimovnicima imaju oko 200 tona šarana, pa je sada najveći problem gde čuvati ribu u narednom periodu.

Svakoga minuta pumpe iz Tamiša prebace 22.000 litara vode u zimovnike sa šaranom. Ranijih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << godina upumpavanje je trajalo do početka aprila, kaže radnik Radenko Skoko. Ove godine se još ne zna do kada će se sveža voda ubacivati u jezera gde se nalazi neprodata riba.

- Voda cirkuliše non-stop. Uvek uzimamo svežu vodu iz reke i da kažemo voda koja prođe kroz objekat, što je šaran uspeo da konzumira kiseonika jeste, ostalo ide, vraćamo u Tamiš - kaže Skoko.

U ribnjaku "Sutjeska" strahuju da će na kraju posta 100 do 150 tona ribe morati da se vrati u veliko jezero koje se, inače, sprema za novu proizvodnju.

- Mi ćemo u te objekte morati da vratimo jedan deo ribe koja je dostigla završnu masu i da je hranimo i imamo tu dupli trošak. Znači smanjujemo tekuću proizvodnju i hranimo nešto što je gotov proizvod - kaže Vidak Milošević, direktor ribnjaka "Sutjeska".

Da bi sprečili štetu na ribnjaku "Sutjeska" snižavaju cenu, ali njihovu akciju ne prate trgovci.

- Naša cena od 1. aprila za ovaj post uskršnji je trenutno 180 dinara veleprodajna, a maloprodajna 220 na ribnjaku. Po tom osnovu nema nikakvog razloga da cena riba bude skuplja u maloprodajnim objektima širom Srbije od 300 dinara - kaže Dragan Došlo iz ribnjaka "Sutjeska"

Riba u zimovnicima nije konzumirala hranu tokom zimskih meseci. Kada temperatura vode pređe 10 stepeni šaran postaje aktivan, sem obezbeđenja prostora treba ga zaštititi od bolesti. Zato se na ribnjaku obavlja i dezinfekcija, da bi sprečilo eventualno uginuće ribe.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.