HPK najavljuje partnerski odnos sa Vladom

Izvor: RTS, 18.Mar.2015, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HPK najavljuje partnerski odnos sa Vladom

Direktor Železare Bojan Bojković rekao je za RTS da je suština prednosti holandske kompanije "HPK inženjering", koja će upravljati Železarom, dodatni kapital koji donosi u čeličanu. Kompanija je izrazila spremnost da uđe u partnerski odnos sa Vladom, rekao je Bojković. Predstavnici sindikata kažu da im je ovo bila poslednja šansa i da očekuju veliku odgovornost menadžmenta i zaposlenih.
Holandski >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "HPK inženjering" upravljaće Železarom, odlučila je Vlada Srbije. Gostujući u Dnevniku RTS-a, Bojan Bojković je rekao da je suština prednosti holandske kompanije kapital koji donosi u Železaru.

Prema njegovim rečima, nije u pitanju investicija, već dodatni kapital za sirovine koje su potrebne dok se čekaju kreditne linije da bi se za tri-četiri meseca pokrenula druga peć i upravo toliko treba kapitala.
HPK je jedina kompanija koja je ponudila dodatni kapital, koji nije bio obavezan. "Za ovaj tip ugovora to je vrlo neuobičajeno. Kompanija je izrazila spremnost da uđe u partnerski odnos sa Vladom Srbije. To znači da ako ide dobro Železari, ide dobro i toj kompaniji, a ako Železari krene loše i njima kreće loše, oni to garantuju svojim ličnim kapitalom", objasnio je Bojković.
Govoreći o ugovoru, Bojković kaže da se potpisuje na tri godine i može da se raskine ako se pojavi dobar, solidan kupac za Železaru, tj. ako privatizacija može da se izavrši pre tog roka.
Bojković objašnjava da i holandska kompanija može da učestvuje u procesu privatizacije.
Sve obaveze koje se tiču Železare preuzimaju novi direktori pa će sve funkcije biti dualne – HPK će imati svoj menadžment i Vlada će imati svoj menadžment, i postojaće pravo supotpisa – što znači da menadžmenti i HPK i Vlade istovremeno mogu da potpisuju sve ugovore za nabavku i prodaju, objasnio je direktor Železare.
"U ovom procesu, za razliku od procesa privatizacije, 'Esmark' je dao pravo supotpisa i treba reći da su te dve kompanije koje su ušle u završnicu bile vrlo blizu, međutim, ono što je prevagnulo jeste dodatni kapital koji HPK donosi", razjasnio je Bojković.
Posle potpisivanja ugovora, za formalno počinjanje upravljanjem moramo da sačekamo tri do četiri nedelje jer je potrebno odobrenje antimonopolske komisije Srbije, ali i Makedonije i ostalih tržišta u okruženju, precizirao je Bojković. Nakon toga, kako kaže Bojković, očekuje se dolazak menadžmenta u periodu od mesec – mesec i po jer svi rade u velikim sistemima i imaju svoje otkazne rokove.
"Ugovorna obaveza HPK je da se profit praktično očekuje u roku od šest meseci, ali mi ga očekujemo i ranije", rekao je Bojković.
Prema njegovim rečima, i predstavnici sindikata i radnici pokazali su veliko ekonomsko znanje – razmišljali su pre svega o budućnosti.

"Imali su ponudu da se plate povećaju 25 odsto, međutim, prihvatili su ovu ponudu gde će dobiti povećanje plata od 10 odsto, ali dugoročnost celog projekta je mnogo izvesnija. Mogućnost povećanja od 10 odsto je zagarantovana, a, ako dođe do prirodnog odliva, HPK se obavezuje da zaposli nove, mlade, ljude", rekao je Bojković.
Siniša Prelić, predsednik Samostalnog sindikata Železare, kaže da im je to bila poslednja šansa.
Saša Čolić iz Asocijacije samostalnih i nezavisnih sindikata ističe da radnici imaju čemu da se raduju i da vide "svetlost na kraju tunela".
Mileta Gujaničić, predsednik Nezavisnog sindikata metalaca Železare, kaže da su prihvatili realnu opciju i da očekuje da će i menadžment i zaposleni nadalje biti odgovorni.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.