HGK: Hrvatski proizvođači na sajmu Grüne Woche 2018 u Berlinu

Izvor: SEEbiz.eu, 19.Jan.2018, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HGK: Hrvatski proizvođači na sajmu Grüne Woche 2018 u Berlinu

ZAGREB - Na 82. berlinskom sajmu Međunarodni zeleni tjedan-Grüne Woche 2018., koji je otvoren u petak, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) predstavlja se deset hrvatskih izlagača, objavili su iz HGK. 

Komora četrnaestu godinu za redom organizira zajednički nastup na tom sajmu pa se tako ove godine na štandu površine 80 četvornih metara predstavljaju Belje, Badel 1862, Cremalat čokolade i praline, Aronia live, OPG Riba Dražin, Kapronca, obrt Đanić, OPG Kalić, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << Nashe kozmetika i turistička zajednica Osječko-baranjske županije.

"Ovaj sajam je neizostavan događaj za prehrambeni sektor s obzirom da se očekuje gotovo pola milijuna posjetitelja, a izlagači samo za vrijeme sajma ostvare promet od gotovo 50 milijuna eura izravnom prodajom posjetiteljima", istaknuo je potpredsjednik HGK za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo Ivan Škorić.

Dodaje da njemački turisti dobro poznaju hrvatske proizvode, ali i da nastup na ovakvom sajmu otvara vrata tržištima cijele Europe i svijeta.

je iznimna prilika domaćim proizvođačima da prezentiraju svoju kvalitetu globalnim kupcima i zakorače na nova izvozna tržišta, ističe u priopćenju Škorić.

Podsjeća da je Njemačka jedan od najznačajnijih hrvatskih vanjskotrgovinskih partnera u ovom sektoru - u prvih devet mjeseci prošle godine Hrvatska je u Njemačku izvezla poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u vrijednosti 116 milijuna eura, dok je u 2016. na razini cijele godine vrijednost izvoza iznosila 128 milijuna.

HGK u priopćenju navodi kako je važnost Međunarodnog zelenog tjedna prepoznalo i Ministarstvo poljoprivrede na čelu s ministrom Tomislavom Tolušićem, koji će sudjelovati u radu Globalnog foruma za hranu i poljoprivredu (GFFA) koji se održava u sklopu sajma.

"Hrvatska ima kvalitetne proizvode, nažalost, puno se toga i uvozi u Hrvatsku jer za neke stvari nismo još samodostatni, što je posljedica posljednjih skoro 20 godina stanja u gospodarstvu. Ali, unatoč tomu, naši proizvodi su prepoznati na tržištu Europske unije, pogotovo ovdje u Njemačkoj. Dakle, za kvalitetne proizvode koji mogu postići dobru cijenu ima prostora bilo gdje, treba probati, upornost se isplati", izjava je Tolušića koja se prenosi u priopćenju Komore.

Ministar je, kako se nadalje navodi, pozvao proizvođače da se jave na natječaj EU za promociju poljoprivrednih proizvoda koji je EU raspisala ovih dana.

Na sajmu Grüne Woche, koji traje do 28. siječnja, predstavlja se gotovo 1.700 izlagača iz 68 zemalja, a očekuje se i više od 400.000 posjetitelja.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.