Gusle - živa baština srpskog naroda; Crnogorsko ministarstvo: Sarkastična opaska

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Dec.2018, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gusle - živa baština srpskog naroda; Crnogorsko ministarstvo: Sarkastična opaska

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije saopštilo je danas da upis gusala na UNESKO listu nematerijalne kulturne baštine ne znači da se tvrdi da su Srbi izmislili gusle i guslanje, nego da je reč o temeljnoj i živoj baštini srpskog naroda, o čemu svedoče brojna udruženja i posećene guslarske večeri.

Srbija je, prilikom nominacije pevanja uz gusle za UNESKO listu podnela opsežnu dokumentaciju i tokom dvogodišnje procedure, stručnjaci su vrednovali priloženi dosije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i čitava procedura je bila javna.

Guslar koji je izveo svoju pesmu na otvaranju Kulturnog centra "Ivo Andrić" u Pekingu bio je odeven u nošnju koju su nosili i nose Srbi u Crnoj Gori i Hercegovini i to je činjenica koju nijedna nova identitetska konstrukcija ne može da izmeni, navedeno je u saopštenju.

Deo srpskog nasleđa, i to veoma izrazit, poticao je i potiče iz Crne Gore i Srbija nije ni ovom prilikom uzela ništa tuđe. Smatramo da je Ministarstvo kulture Crne Gore sa više takta i skrupula trebalo da se oglasi o ovoj temi, te ih obaveštavamo da Srbija nije "posegnula" ni u čije kulturno nasleđe "predstavljajući ga kao svoje".

Ohrabrujemo ih da pažljivije izuče nesporne etnografske i etnomuzikološke činjenice pre nego što posegnu za neprimerenom i neargumentovanom jetkošću.

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i ustanove kulture, spremne su da im u tom poslu pruže i odgovarajuću pomoć i podatke, istaknuto je u saopštenju.

Nova poruka iz Crne Gore: Sarkastična opaska srpskog ministarstva

Crnogorsko Ministarstvo kulture danas je objavilo novo saopštenje povodom guslarskog nastupa na otvaranju Kulturnog centra Srbije "Ivo Andrić" u Pekingu i tradicionalne nošnje koju je guslar imao, navodeći da se "ne može promeniti činjenica da je crnogorska nošnja deo kulturnog nasleđa Crne Gore".

"Teško da se sarkastičnom opaskom, kojom se Ministarstvu kulture Crne Gore nudi etnografska i etnomuzikološka pomoć od strane Ministarstva kulture Republike Srbije, može promeniti činjenica da je crnogorska nošnja deo kulturnog nasleđa Crne Gore. Jer, nema te naučno utemeljene etnografije i etnomuzikologije koja crnogorsku nošnju može izmestiti u neko drugo nasleđe samo zbog toga što su je, pored Crnogoraca, 'nosili Srbi u Crnoj Gori i Hercegovini'", tvrde iz crnogorskog ministarstva.

RTCG podseća da je Ministarstvo kulture Crne Gore juče ocenilo da je prilikom otvaranja Kulturnog centra Srbije u Pekingu organizator "posegnuo u konkretno kulturno nasleđe Crne Gore i predstavio ga kao svoje".

"U našem saopštenju nismo se bavili nacionalnim osećanjem onoga ko nošnju nosi, niti smo dovodili u pitanje legitimnost guslarskog nasleđa Srbije, već smo samo podsetili organizatora nastupa u Pekingu, da ono što se svuda, pa i u Srbiji, zove crnogorskom narodnom nošnjom pripada crnogorskom kulturnom nasleđu", piše u saopštenju Ministarstva kulture Crne Gore.

U njemu se iznosi tvrdnja da se "na osnovu svega pomenutog neminovno nameće pitanje".

"Zbog čega guslar na nastupu u Pekingu nije mogao da bude obučen u neku od narodnih nošnji koje su karakteristične za one oblasti u Srbiji koje baštine guslarsku tradiciju?", pitaju iz crnogorskog ministarstva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.