Gube dva miliona evra dnevno: Država više neće davati novac za spasavanje Alitalije

Izvor: B92, 21.Dec.2019, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gube dva miliona evra dnevno: Država više neće davati novac za spasavanje Alitalije

Rim -- Italijanska vlada neće više davati novac za Alitaliju, rekao je ministar industrije Stefano Patuanelli u subotu.

On je upozorio da bi se ta kompanija koja je već dugo u poteškoćama mogla ugasiti ako se do polovine 2020. godine ne nađe kupac.

Vlada će, rekao je ministar, pokušati u sledećih šest meseci rešiti pitanje te posrnule avio-kompanije koja gubi dva miliona evra dnevno, prenosi HRT.

"Ako se u prvoj polovini 2020. ne nađe kupac, kompanija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će se ugasiti", naglasio je.

Alitalija ne stvara profit od 2002. i dobivala je višestruku državnu pomoć kroz godine.

Stefano Patuanelli je rekao, kako navodi talijanski list "Il Messaggero", da je potpisan još jedan kredit od 400 miliona evra ove nedelje da bi ta kompanija mogla da nastavi poslovanje.

"To je zaista poslednja državna intervencija za Alitaliju", istakao je ministar.

Italijanska vlada u više je navrata pomerala rokove zainteresovanim kupcima za dostavljanje ponude za Alitaliju, bez rezultata. Poslednji je istekao 21. novembra.

Država je u maju 2017. uvela vanrednu upravu u kompaniji, koja je nastavila s radom zahvaljujući državnim zajmovima od ukupno 900 miliona evra.

Jedan od glavnih kandidata za preuzimanje Alitalije bila je državna železnička kompanija Ferrovie dello Stato (FS), koja je predvodila konzorcijum za preuzimanje. Konzorcijum se raspao nakon povlačenja Atlantije, kompanije u vlasništvu porodice Beneton, koja upravlja aerodromima i auto-putevima. Članovi konzorcijuma bili su i italijansko ministarstvo privrede i američka avio-kompanija Delta.

Nemački avio-prevoznik Lufthanza takođe je pregovarao o preuzimanju Alitalije, ali je u više navrata istakao da je spreman da dostavi ozbiljnu ponudu tek nakon temeljnog restrukturiranja i ukidanja znatnog broja radnih mesta.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kompaniji Alitalia Airways prijeti gašenje

Izvor: Capital.ba, 21.Dec.2019

RIM, Italijanska vlada više neće finansirati kompaniju Alitalia Airways, najavio je danas ministar industrije Stefano Patuanelli, upozorivši da bi se ta kompanija mogla zatvoriti ako se za šest mjeseci ne nađe kupac. Alitalia ne stvara profit od 2002. godine i dobivala je višestruku državnu pomoć...

Nastavak na Capital.ba...

DRŽAVA VIŠE NEĆE DAVATI NOVAC ZA SPASAVANJE ALITALIJE Gube dva miliona evra dnevno

Izvor: Blic, 22.Dec.2019, 09:28

Italijanska vlada neće više davati novac za Alitaliju, rekao je ministar industrije Stefano Patuanelli u subotu. On je upozorio da bi se ta kompanija koja je već dugo u poteškoćama mogla ugasiti ako se do polovine 2020. godine ne nađe kupac.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.