Gradnja metroa počinje u novembru - nakon tačno 50 godina otkako je obećan

Izvor: B92, 13.Maj.2021, 17:07

"Gradnja metroa počinje u novembru - nakon tačno 50 godina otkako je obećan"

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da projekat beogradskog metroa napreduje po predviđenoj dinamici.

"Imali smo sastanak sa kompanijom Alstom, oni će isporučiti kompletan vozni park, vagone. Ežis projektuje, potpisaćemo ugovor za projektovanje druge linije i idejno rešenje za treću liniju. Počinjemo da gradimo metro u novembru ove godine, nakon tačno 50 godina otkako je obećan", istakao je Vesić na TV B92.

Što se tiče krtice koja će kopati, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ona se pravi u Kini.

"Raspisujemo u narednih mesec dana konkurs za prvih 19 stanica metroa, hoćemo da uključimo domaće arhitekte i da svaka stanica bude posebna i drugačija", naveo je Vesić.

Beograđani i Beograđanke će uskoro moći i da glasaju o tome kako će izgledati metro.

"Građani će sredinom juna, kada bude počeo sa radom novi sajt Grada Beograda biti u prilici da glasaju između četiri predložene kompozicije metroa. Građanke i građani Beograda će imati dva meseca mogućnost da glasaju. Po završetku glasanja biće organizovan šou-rum na Trgu republike, gde će svi zainteresovani moći da se upoznaju sa linijama metroa, izgledom budućih metro stanica i drugim pojedinostima", najavio je Vesić ranije danas.

Istakao je da je želja da se građani maksimalno uključe u odlučivanje jer se, kako je rekao, ovakav projekat radi jednom u istoriji.

"Stvorili smo sve preduslove da se počne sa izgradnjom metroa, ali građani treba da učestvuju u svim aspektima gde je to moguće", ukazao je zamenik gradonačelnika.

Prva linija će biti gotova 2028, a druga 2030. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.