Građevinski radovi u lipnju porasli 3,1 posto na godišnjoj razini

Izvor: SEEbiz.eu, 31.Avg.2018, 10:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građevinski radovi u lipnju porasli 3,1 posto na godišnjoj razini

ZAGREB - Obujam građevinskih radova u lipnju ove godine bio je 3,1 posto veći nego u istom lanjskom mjesecu, pokazuju privremeni podaci o indeksima građevinskih radova koje je objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

„Tako je nakon zamjetnog rasta u svibnju, 5,8 posto, spomenuti pokazatelj usporio s rastom. Unatoč usporavanju rasta, izuzmemo li siječanj i prosinac prošle godine te veljaču ove godine, obujam građevinskih radova bilježi rast od početka 2016. ukazujući >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << na zaustavljanje dugotrajnih negativnih trendova", navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na izvješće DZS-a.

Dodaju da je nastavak pozitivnog trenda na godišnjoj razini prvenstveno posljedica rastuće građevinske aktivnosti na zgradama, gdje se od studenog 2015. bilježe pozitivne godišnje stope rasta.

Na mjesečnoj je razini, pak, prema privremenim sezonski i kalendarski prilagođenim podacima DZS-a, indeks obujma građevinskih radova u lipnju bio manji za 2,1 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Na godišnjoj je razini, u lipnju ove prema lipnju prošle godine, obujam radova izvedenih na zgradama povećan za 9,9 posto, dok je na ostalim građevinama manji za 5,9 posto.

Službena statistika u ostale građevine ubraja one koje nisu zgrade, poput cesta, pruga, cjevovoda, mostova, brana, sportskih terena i sl.

Podaci DZS-a pokazuju i da je u lipnju ove godine 56,1 posto radnih sati na gradilištima odrađeno na novogradnji, a 43,9 posto na rekonstrukcijama, popravcima i održavanjima.

Pritom je na zgradama odrađeno 51,9 posto radnih sati građevinara, a na ostalim građevinama 48,1 posto.

Po podacima DZS-a, u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje građevinska je aktivnost porasla za 3,0 posto.

Pritom su radovi na zgradama povećani za 10,5 posto, dok je obujam radova na ostalim građevinama smanjen za 7,1 posto.

RBA: Moguć pozitivan doprinos investicija

U analizi RBA navodi se i da se broj izdanih odobrenja za građenje još uvijek nalazi na više od 20 posto nižim razinama u odnosu na predkriznu 2008.

No, „u prošloj godini je izdano 17,5 posto više odobrenja u odnosu na 2016., što se pozitivno odražava na pokazatelj obujma građevinskih radova u ovoj godini", navode analitičari RBA.

Međutim, u prvih šest mjeseci ove godine izdano je 3,9 posto manje odobrenja u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

„U narednim razdobljima očekujemo da bi pozitivan doprinos građevinskom sektoru mogao doći od investicija u privatnom i javnom sektoru, ali i boljom iskoristivošću sredstava iz EU fondova. Navedeno, prema podacima HNB-a, potvrđuje i kretanje pokazatelja poslovnog optimizma u građevinarstvu, koji se, unatoč padu broja izdanih odobrenja za građenje, i dalje nalazi na relativno visokim razinama, sličnijim onima iz pretkriznog razdoblja", zaključuju analitičari RBA.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.