Gradi se novi most na Morači

Izvor: B92, 11.Jun.2020, 15:33

Gradi se novi most na Morači

Podgorica -- Podgorica dobija novi most na Morači širine 6,4 metra sa dve biciklističe staze, kao i sa stazom za pešake

Pešački most, čija će namena biti prenos hidrotehničkih instalacija u okviru izgradnje Sistema za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici, vredan je 1,9 miliona evra.

"Za veoma kratko vreme, nešto duže od četiri meseca, potpisali smo četiri ugovora, a sve sa ciljem gradnje pojedinih djlova jednog od najvrijednijih i najvažnijih projekata >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u istoriji Podgorice", kazao je zamenik gradonačelnika Časlav Vešović, prenose Vijesti.

Kako je istakao, glavni grad je tokom februara potpisao ugovor o gradnji primarnog kolektora, a tokom marta su potpisana dva ugovora za gradnju sekundarne mreže.

On je podsetio da je 18. maja počela gradnja primarnog kolektora, nakon čega je počela gradnja sekundarne mreže.

"U narednim danima ćemo raspisati pretkvalifikacioni javni poziv za dizajniranje i gradnju samog postrojenja, sa ambicijom da do kraja godine bude poznat izvođač radova na ovom najzahtevnijem delu sistema za prečišćavanje otpadnih voda“, saopštio je Vešović, dodajući da kapitalni razvoj Podgorice, uprkos svim okolnostima, uspešno održava kontinuitet.

Direktor gradskog preduzeća Vodovod i kanalizacija Filip Makrid istakao je da se radi o jednoj od najmanjih, ali u tehničkom smislu vrlo zahtevnih komponenti Projekta prečišćavanja i sakupljanja otpadnih voda Glavnog grada.

"Funkcija pešačkog mosta je da dva kolektora prevede u fekalne vode, u glavni kolektor."

Pored toga, kako je naveo, biće i cevovod, koji je planiran za buduće potrebe razvoja glavnog grada kada je vodosnabdevanje u pitanju.

"Što se same građevine mosta tiče, ona je plod znanja domaćih firmi, koncipiran kao mostovska konstrukcija dužine oko 125 metara sa najvećim rasponom oko 75 metara sa druge strane. Bez obzira što predstavlja funkcionalnu celinu i jedan više industrijski objekat, trudili smo se da mu damo posebnu notu i da bude praktičan i uklopi se u budući koncept razvoja grada", saopštio je Makrid.

Most će biti širok 6,4 metra, sa dve biciklističe staze, stazom za pešake, prilagođen OSI.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.