Goruća gomila institucionalne nesposobnosti; Dali milijarde - vojnicima oštećen sluh

Izvor: B92, 11.Sep.2021, 16:24

"Goruća gomila institucionalne nesposobnosti"; Dali milijarde - vojnicima oštećen sluh

Britanski ministar odbrane Džeremi Kvin priznao je da bi program oklopnih vojnih vozila Ajaks, vredan 3,5 milijardi funti, uskoro mogao biti raspušten.

Priznanje je usledilo nakon šokantnog otkrića Dejli mejla da je 310 vojnika potražilo lekarsku pomoć nakon ispitivanja vozila. Naime, pretrpeli su gubitak sluha, grčeve u leđima i bolove u zglobovima. Povrede su uzrokovane bukom motora i vibracijama.

Ajaks je imao problema sa preciznim pucanjem i vožnjom unazad >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preko prepreka, ali zvaničnici tvrde da je bilo napretka na tom području. Testiranje vozila koje je zaustavljeno početkom godine zbog povreda vojnika nastavio je proizvođač Dženeral dajnemiks koji je morao sam da se pobrine za vozače, prenosi Večernji list.

"Ne mogu 100-postotno da obećam da ćemo pronaći odgovor na te probleme, ali voljni smo da na njima sarađujemo sa Dženeral dajnemiksom. Nećemo prihvatiti inicijalni nivo operativnosti sve dok nemamo rešenje za probleme sa bukom motora i vibracijama. Potrebno nam je oklopno vozilo koej radi i koje služi svojoj svrsi. Ranije sam program Ajaks opisao problematičnim, ali to ne znači da su svi problemi rešivi", rekao je ministar odbrane Džeremi Kvin predstavnicima Donjeg doma.

Bivši ministar odbrane Mark Fransoa rekao je da je program Ajaks pokazao da je javna nabavka Ministarstva bila "posve slomljena". Vozilo je okarakterisao kao "goruću gomilu institucionalne nesposobnosti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.