Gigant brze hrane mora da isplati 26 miliona dolara nedovoljno plaćenim radnicima

Izvor: B92, 29.Nov.2019, 09:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gigant brze hrane mora da isplati 26 miliona dolara nedovoljno plaćenim radnicima

San Bernardino -- Američki lanac brze hrane Mekdonalds platiće 26 miliona dolara radnicima u Kaliforniji koji nisu dovoljno plaćeni.

Mekdonalds je od 2013. godine na sudu povodom raznih tužbi 38.000 radnika. Između ostalog, tuže ga za neplaćeni prekovremeni rad, neplaćanje zagrantovanog minimalca, zabranu pauze i neplaćanje za posao kao što je čišćenje.

Kao rezultat toga, kompanija će, osim tih 26 miliona dolara, sada i elektronski uplaćivati plate, besplatno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << deliti nove uniforme i jasno naznačiti pauze.

Ovo je najveća nagodba u vezi sa platama ovog giganta brze hrane u SAD, prenosi Bankar.

"Iako i dalje verujemo da su naše prakse zapošljavanja u skladu sa Kalifornijskim zakonom o radu, odlučili smo da rešimo tu tužbu, podignutu početkom 2013. godine", saopšteno je iz kompanije.

Sa ovom nagodbom strane su postigle obostrano prihvatljivo rešenje i podnele su nagodbu Sudu.

Međutim, sam ovaj slučaj možda može da ima uticaja na buduće presude.

"Svi znaju da možete da tužite MekDonalds. U Kaliforniji će ovaj slučaj biti veliki motiv za ljude koji traže da državna minimalna plata dostigne 15 dolara. To će takođe biti određena cena za slične buduće tužbe u Kaliforniji. Mek nije jedina kompanija koja je optužena protiv sličnih stvari. Tako će budući slučajevi iskoristiti ovaj gotovo kao presedan", komentarisali su američki mediji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.