Izvor: RTS, 31.Jan.2023, 15:37

Generator ZERO spaja inovacije i brigu o životnoj sredini: Uspeh nagrađenih projekata će najbolje pokazati značaj konkursa

Pre šest godina, OTP banka pokrenula je konkurs Generator, posvećen preduzetništvu i inovacijama. Njegov poslednji ciklus Generator ZERO je najnagrađivaniji projekat Banke koji spaja kreativna rešenja, inovacije i brigu o životnoj sredini. ZERO je pružio vetar u leđa brojnim rešenjima domaćih preduzetnika i inovatora koja doprinose smanjenju karbonskog otiska i rastu zelene ekonomije, dok je Banku pozicionirao kao predvodnika zelene tranzicije u Srbiji i primene ESG principa delovanja. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Konkurs smo raspisali 2021. godine sa željom da nagradimo inovacione projekte koji pružaju rešenja za smanjenje karbonskog otiska kao jednog od najvećih izazova današnjice. Ponosni smo na veliki odživ i kvalitet pristiglih projekata, kao i na to što je podrška koju smo pružili našim finalistima dala rezultate i oni sada uveliko rade na proširenju proizvodnih kapaciteta i daljem razvoju rešenja. Koliki je značaj ovog konkursa na društvo, ekonomiju i zajednicu najbolje ćemo osetiti kada podržani projekti zažive u punom sjaju. Zajedno nastavljamo da koračamo putem održivog razvoja i odgovornog odnosa prema prirodi", ističe Milena Mićanović, direktorka za komunikacije i odnose s javnošću OTP banke.

B-fresh sprej rešava problem brzog kvarenja voća i povrća – uskoro i u svetuPobednik ovog preduzetničkog konkursa u konkurenciji od ukupno 72 prijavljena rešenja je projekat B-fresh koji rešava problem brzog kvarenja voća i povrća. Vođen činjenicom da trećina proizvedene hrane na globalnom nivou završi kao otpad, što utiče na emisiju CO2, domaći startap B-fresh Technologies razvio je sprej koji produžava trajanje voću i povrću.
Pobednički tim osvojio je dva miliona dinara kao i podršku u daljoj realizaciji i promociji projekta, a sve to rezultiralo je spremnošću domaćeg startapa da ponudi ovaj proizvod i velikim proizvođačima voća i povrća.
"Nagrada OTP banke nam je pomogla da pokrijemo deo sredstava kojim finansiramo projekat izrade Pilot postrojenja za proizvodnju B-fresh spreja, u saradnji sa Fondom za inovacionu delatnost, dok deo sredstava finansira i EU. Zahvaljujući tome, podigli smo naše proizvodne kapacitete na 500 litara po šarži, što će nam omogućiti da proizvedemo i do 2.000 litara spreja na dan. Sada kada možemo da obezbedimo kontinuiranu proizvodnju velikih količina, spremni smo da ponudimo proizvod velikim kupcima u zemlji i inostranstvu", kaže Zorica Branković, B-fresh Technologies i dodaje da se uveliko radi na pronalasku distributera, zaštiti patenta i razvijanju novih proizvoda.
Gde su Generator ZERO finalisti danasGenerator ZERO je podržao još jednog finalistu koji se bori protiv bacanja hrane – Eat Me App aplikacija će povezivati supermarkete i kupce i omogućavati potrošačima da hranu pred istekom roka kupe po sniženim cenama. Kako kaže Aleksandra Lazović-Lønningen, aplikacija je sada prepoznata pre svega kroz inostrane investicije, a trenutno su u fazi pregovora za tehničkog ko-osnivača i razvoj dela aplikacije koji će omogućiti povezivanje supermarketa sa korisnicima.
U proteklim mesecima, vredno su radili i drugi finalisti i Buttsy team je dizajnirao i napravio eko pepeljare otporne na sve vremenske uslove, koje se lako montiraju i još lakše čiste.
Takođe, finalistiBifrost Bioplastic implementirali su sistem za proizvodnju bioplastike od konoplje koja ambalažu čini 100 odsto biorazgradivom, kreirali svoj prvi proizvod - saksiju za presađivanje, proširili kapacitete Bifrost Lab-a, nabavili dve industrijske brizgalice i izvršili analizu materijala.
OTP banka – društveno odgovorna kompanija 2022. godineZa Generator ZERO, Banka je 2022. godine dobila brojna priznanja – "Grand Prix 2022" od strane Francusko-srpske privredne komore, kao i "Green Carpet za ESG & održivost" od matične OTP Grupe.
Ujedno, sa pratećom inicijativom Generator dobrih dela, ovaj konkurs proglašen je jednim od najuspešnijih CSR projekata u 2022. godini na Festivalu društveno odgovorne komunikacije „Kampanje sa svrhom", prvom ove vrste u zemlji i regionu.
Kao kruna ovih nagrada, došlo je i proglašenje OTP banke za društveno odgovornu kompaniju 2022. godine na tradicionalnoj svečanoj dodeli nagrada Srpske asocijacije menadžera.
"Zelena tranzicija" jedno od ključnih strateških usmerenja BankeGenerator ZERO je samo jedan od projekata koji potvrđuje da je "zelena tranzicija" važno strateško usmerenje Banke, koja se između ostalog prva u Srbiji priključila globalnoj inicijativi Priceless Planet Coalition kompanije Mastercard čiji je cilj pošumljavanje ugroženih područja planete.
Građani su bili uključeni u ovu inicijativu otvaranjem novog računa ili aktiviranjem Google Pay ili Apple Pay usluge kojom mobilni telefon "pretvaraju" u mobilni novčanik i koriste ga kao karticu za plaćanje.
OTP banka je za svaki novootvoreni račun i aktivaciju u sklopu ove akcije zasadila po jedno drvo u područjima kojima je pošumljavanje najpotrebnije.
Krajem 2022. godine se gotovo 18 hiljada klijenata pridružilo ovoj inicijativi, a Banka je ponosna na činjenicu da učestvuje u podizanju svesti građana o važnosti pošumljavanja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.