Generalni direktor NIS: Od 2009. u razvoj investirano 2,7 mlrd. EUR

Izvor: B92, 31.Okt.2018, 15:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Generalni direktor NIS: Od 2009. u razvoj investirano 2,7 mlrd. EUR

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor Naftne industrije Srbije, rekao je da je od 2009. u razvoj NIS uloženo oko 2,7 milijardi evra.

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor Naftne industrije Srbije, rekao je u intervjuu za rusku agenciju Interfax, da je od 2009. godine, kada je Gasprom njeft preuzeo većinski paket akcija kompanije, u razvoj NIS uloženo oko 2,7 milijardi evra.

„NIS je postao profitabilna kompanija, završili smo kompletnu modernizaciju rafinerijskih kapaciteta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i promenili sistem maloprodaje naftnih derivata. O rezultatima ovih promena najbolje svedoče finansijski pokazatelji poslednjih godina. Neto dobit za 2017. godinu se u poređenju sa 2016. povećala za 80 odsto, a pokazatelj EBITDA za 18 odsto. U prvoj polovini 2018. godine nastavljena je pozitivna dinamika rasta finansijskih pokazatelja“, rekao je Tjurdenjev u razgovoru za Interfaks.

Generalni direktor NIS-a je podsetio da su Strategijom razvoja kompanije do 2025. godine predviđena i nova značajna ulaganja u vrednosti od oko 2 milijarde evra što će NIS-u omogućiti da „kapitalizuje uspeh, postignut tokom prethodnih godina“.

„Ovom strategijom su obuhvaćeni i novi izazovi, sa kojima se danas suočavamo. Jedan od najvažnijih je uticaj promena na naftnu i gasnu industriju, u kojoj je, iako se smatra prilično konzervativnom privrednom granom, danas veoma izražen tehnološki razvoj. Moramo stalno da pratimo napredne tehnologije i da imamo jasnu predstavu o tome, kako možemo da ih iskoristimo, da bismo povećali efikasnost poslovanja i obezbedili realne novčane tokove“, rekao je Tjurdenjev.

Prema njegovim rečima, Strategijom je predviđena modernizacija svih biznis pravaca, a jedan

od ključnih projekata je izgradnja postrojenja za duboku preradu sa tehnologijom odloženog koksovanja u Rafineriji nafte Pančevo.

„Ovo postrojenje će biti pušteno u rad u trećem kvartalu naredne godine. Time će se dubina prerade u NIS-ovoj rafineriji podići na nivo od 99,2%, što je jedan od najboljih pokazatelja u Evropi. Proizvodnja svetlih derivata će se povećati za 500.000 tona, što će uz dodatni ekonomski efekat takođe doprineti ozbiljnom razvoju kompanije“, rekao je Tjurdenjev.

(Kraj)

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Tjurdenjev: NIS do 2025. investira oko 2 milijarde evra

Izvor: Večernje novosti, 31.Okt.2018

Generalni direktor NIS Kiril Tjurdenjev izjavio je da će u dalji razvoj kompanije do 2025. godine biti uloženo oko 2 milijarde evra, u skladu sa korporativnom Strategijom razvoja Generalni direktor NIS Kiril Tjurdenjev izjavio je da će u dalji razvoj kompanije do 2025. godine...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.