Gasna kriza ruši energetski sistem Jugoistočne Evrope

Izvor: Blic, 12.Jan.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gasna kriza ruši energetski sistem Jugoistočne Evrope



Jedan od vodećih svetskih stručnjaka za prirodni gas, profesor Džonatan Štern sa Oksfordskog Instituta za energetske studije pozvao je danas u svom obraćanju preko Fajnenšel tajmsa da se omoguće hitne humanitarne isporuke gasa iz Ruske federacije za Jugoistočnu Evropu nezavisno od daljeg razvoja krize u odnosima izmedju Rusije i Ukrajine. Profesor Štern ukazuje da su zemlje Jugoistočne Evrope ozbiljno pogođene ovom krizom čije produženje "može dovesti u rizik funkcionisanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kompletnih nacionalnih energetskih sistema”.


Ovaj poziv je usledio nakon kratkoročnih mera koje preduzima Evropska zajednica. Naime, Zemlje Evropske zajednice su se saglasile da iz svojih resursa pomognu zemlje Jugoistočne Evrope koje nemaju rezerve gasa i pristup alternativnim izvorima snabdevanja u skladu sa Ugovorom o Zajednici za Energiju potpisanom 2005. godine izmedju Evropeks Unije i ovih zemalja. Određene isporuke gasa iz Mađarske i Nemačke su u Srbiju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Moldaviju stizale prethodnih dana po ovom osnovu, a na temelju konkretnih aranžmana.

Svetske agencije su jutros javile, pozivajući se na mađarskog distributera gasa FGSZ, da su prekinute interventne isporuke gasa iz Mađarske za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu. Prekinuta je isporuka 2,7 miliona kubnih metara gasa Srbiji, odnosno 1,5 miliona Bosni i Hercegovini, rekao je direktor ove firme Janoš Žuga, najavivši da će se snabdevanje "nastaviti kad Budimpešta dobije potvrdu iz Beča da je isporuka gasa ponovno uspostavljena”.

Direktor Srbijagasa Dušan Bajtović izjavio je danas da je gas iz Mađarske ponovo počeo da stiže u Srbiju jutros u 9.00. Bajtović je dodao da se očekuje da će se do 15.00 sati normalizovati isporuka 2,7 miliona kubika gasa iz Nemačke.

U Mađarskoj su na snazi mere ograničenja snabdevanja prirodnim gasom. Ova zemlja za sopstvene potrebe trenutno (za dnevnu potrošnju u ponedeljak) raspolaže sa 66 miliona kubnih metara gasa: 54 miliona iz rezervi, devet miliona iz sopstvene proizvodnje i četiri miliona iz uvoza preko Austrije.

Profesor Štern je u svom obraćanju preko Fajnenšel tajmsa pozvao da humanitarne isporuke u ovo područje u ovoj situaciji ne budu uslovljene promptnim plaćanjem.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.