Gasi se kotlarnica-zagađivač u Beogradu

Izvor: B92, 16.Okt.2018, 12:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gasi se kotlarnica-zagađivač u Beogradu

"Beogradske elektrane" su saopštile da, u cilju zaštite životne sredine i obezbeđivanja pouzdanije isporuke toplotne energije korisnicima iz Gornji grad.

"Elektrane" privode kraju projekat gašenja kotlarnice u naselju Sava Kovačevića.



"Taj toplotni izvor kao pogonsko gorivo koristi mazut i predstavlja značajnog lokalnog zagađivača. U okviru prve faze projekta već je završena izgradnja toplovoda od grejnog područja toplane ''Novi Beograd'' do >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << distributivne mreže kotlarnice u gornjem Zemunu. Pored toga, u toku je modernizacija svih predajnih stanica, a preostalo je da budu izgrađene prepumpne stanice u novobeogradskim blokovima 38 i 28, kao i da bude obavljena rekonstrukcija i modernizacija te kotlarnice",
piše u saopštenju.

Kako se dodaje, rekonstrukcijom je predviđena ugradnja prepumpne stanice i zamena dotrajalih toplotnih izvora kotlovima ukupne instalisane snage od 6 megavata. U letnjem periodu ti toplotni izvori će snabdevati korisnike toplotnom energijom za pripremu potrošne tople vode, a kao pogonsko gorivo koristiće ekološki prihvatljiviji energent.

Izgradnja prepumpne stanice u Bloku 38 prva je u nizu preostalih radova u okviru projekta gašenja kotlarnice u naselju Sava Kovačevića. Radovi na izgradnji tog objekta počinju danas i očekuje se da će biti završeni do 30. septembra 2019. godine. Ovi radovi neće ugroziti snabdevanje potrošača toplotnom energijom u grejnoj sezoni, ističe se u saopštenju.

Svi radovi "Beogradskih elektrana" biće obavljani u koordinaciji sa JKP "Zelenilo Beograd", tako da će stanari Bloka 38, osim ekoloških i energetskih unapređenja, dobiti i potpuno uređene međublokovske zelene površine.

Po završetku radova "Beogradskih elektrana", "Zelenilo" će sanirati igralište sa novim rekvizitima za dečju igru, kao i pešačke staze. Takođe izgradiće novu teretanu na otvorenom i kutak za odmor, obnoviti travnjake ukupne površine od oko 3.000 kvadratnih metara i posaditi veliki broj sadnica dekorativnog drveća i ukrasnog šiblja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.